Biljni recepti

petak, 18. listopada 2013.

Isusova kruna - (passiflora)

Isusova kruna - (passiflora)

Isusova kruna je vrtna biljka sa vrlo zanimljivim cvijećem koje cvjeta u toku ljeta.
Ovisno o vrsti passiflore biljka može biti jednogodišnja ili višegodišnja jer neke vrste ne mogu podnijeti hladnoću dok npr. P. Caeruela može podnijeti i temperature do -15 stepeni Celzijusa.
Iako su sve vrste provjereno ljekovite ipak je između ostalih najpriznatija marakuja.

Ljekovitost ovisi o vrsti odnosno količini djelotvornih materija a obično sadrži alfa alanin, apigenin, fruktozu, tirosin, saharozu, valin, vitexin, kumarine, indolne alkaloide, fenolne kiseline ali najvažniji sastojci su flavonoidi, cijanoglikozidi i esencijalna ulja.

Biljka umirujuće djeluje na središnji živčani sustav u slučajevima stresa, napetosti, razdražljivosti,tahikardijama koji su psihogenog uzroka a pomaže i kod neuroza.
Njeno umirujuće djelovanje ipak je najefikasnije za poremećaje sna bez obzira koji su uzroci nesanice.
Često se koristi i kao sredstvo kod odvikavanja od lijekova i odlična je zamjena za sedative kod osoba ovisnih o lijekovima i alkoholu.
Sasvim je sigurna za uzimanje jer ne izaziva ovisnost.
Ne preporučuje se primjena kod trudnica i male djece.


1 komentar:

  1. Pozdrav! Ova biljka mi se čini dosta jaka po onome što sam pročitala, budući da je trudnice i mala djeca ne smiju koristiti, tj. nije preporučljivo. Većinom služi za smirenje kod napetosti, zanima me zašto ona djeluje na takav način? Sadrži li neke opasne tvari?

    OdgovoriIzbriši