Biljni recepti

četvrtak, 11. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE : Zuti nocurak (Oenothera biennis)


ŽUTI NOĆURAK
Oenothera biennis



Noćurak je višegodišnja zeljasta biljka grmolikog oblika. Prosječna visina je oko 60 centimetara, ali može narasti i do dva metra. Ima nasuprotne jajasto-šiljaste listove, od kojih su donji s peteljkama, a gornji sjedeći. Zbog povećanog pritiska u laticama, predivni žuti cvjetovi otvaraju se tek u mraku, privlače brojne noćne insekte, i ostaju otvoreni tokom čitave noći. Prije nego što sunce izađe, cvijeće će uvenuti, a već će sljedeće večeri novi cvjetovi krasiti biljku. Odatle i narodni naziv žuti noćurak.


Tek osamdesetih godina prošlog vijeka potvrđeno je da ulje sjemena noćurka sadrži oko 70 odsto nezasićenih masnih kiselina, od čega 10 odsto čini gama-linolenska kiselina. Ovaj podatak je preko noći učinio ovu biljku veoma popularnom.

Gama-linolenska kiselina, naime, jača imunološki sistem, reguliše sintezu i sekreciju hormona i štiti ćelije od oštećenja i prijevremenog starenja. Kako nijedna druga biljka ne sadrži ovu kiselinu u tako velikoj količini, noćurak se smatra njenim najbogatijim izvorom. On ima osobine antioksidansa - neutralizuje slobodne radikale koji su štetni za organizam, a uz to sprečava i njihov nastanak.

Ulje ove biljke sadrži i alfa-linolensku kiselinu, koja je, takođe, nezasićena i svrstava se u esencijalne jer ljudski organizam nije u stanju da je sam proizvede. Alfa-linolenska kiselina "hrani" mozak, jača živce, štiti od bolesti srca i krvnih sudova.









Nema komentara:

Objavi komentar