Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Lijeska (Corylus avellana)


LIJESKA
Corylus avellana  


drugi nazivi:ljeska, leska, lješnjak,  lješnik.



Lijeska je listopadni grm, širokih tamnozelenih listova, bogato razgranat, koji voli sunčane i otvorene brežuljkaste predjele. Nekada se može razviti kao manje stablo. Korijen se široko grana i ne ide duboko u zemlju.


Za lijek se koriste list,kora i plod.
Lijeskov list sadrži tanin, vitamin C, etarsko ulje i smole.
Kora sa debljih grana sadrži  katehinski tanin, flavonski heterozid, smole, etarsko ulje, gume, lepitin, sluzi, galne i egalne kiseline, masti, pektin i gorke materije.
Plod sadrži etarska i masna ulja, tanin, smole, gumu, bjelančevine i masti.

List se bere u aprilu, maju, junu i julu.
Kora se skida sa debelih grana  u martu, aprilu, oktobru, novembru i decembru, plod u julu, avgustu, septembru i oktobru.

Biljno ulje lijeske je ulje izbora kod svih  mješavina kod kojih je bitno brzo prodiranje eteričnih ulja u organizam. Bilo da se radi o recepturi koja djeluje na gljivice na stopalima, ili o mješavini protiv bolova, ovo ulje omogućava brzi učinak.
U trenucima izrazitog stresa, straha, ljutnje ili uznemirenosti, nanesite par kapi mješavine na zapešće, vrat i solarni pleksus. Da poboljšate učinak, duboko udišite mješavinu koju ste nanijeli na kožu.
Biljno ulje lijeske je preporučljivo koristiti iz dva razloga: vrlo brzo se upija u kožu te na taj način omogućava eteričnim uljima da što prije prodru u organizam i započnu sa svojim ciljanim djelovanjem i zato što  učvrščuje kapilare, potiče regeneraciju stanica,  pospješuje cirkulaciju.
Ulje se  prvenstveno preporučuje u dermalnom korištenju zbog svog izuzetnog djelovanja na kožu.
Vrlo se brzo upija i ne ostavlja masan trag na koži, djeluje adstringentno i potiče cirkulaciju u koži. Iz tog razloga ulje ove biljke je pravi izbor kod njege masne i mješovite kože.
Primjenjuje se i kod strija, ožiljaka i celulita.
Lijeska se koristi i kod raznih infekcija.
Ako se radi o snažnijim infekcijama, mogu se dodati i fenolna ulja (timijan timol, primorski vrisak), ali uz veliki oprez zbog njihovog snažnog djelovanja (maksimalno 2 kapi na 30ml mješavine).













































































Nema komentara:

Objavi komentar