Biljni recepti

nedjelja, 14. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE : Matičnjak (Melissa officinalis)


MATIČNJAK
Melissa officinalis

Drugi nazivi: čelina trava, čelinjak, limunka, maternjak, matičnik, melisa, pitoma metvica, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, pčelinja trava, rojevnica.


Matičnjak je trajna biljka sa  jako razgranatom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su nasuprotni sa dugačkom peteljkom, jajastog oblika, nazubljeni i slabo dlakavi. Cvjetovi su bijeli ili bijeložuti, a nalaze se u pršljenastim cvatovima u pazušcima gornjih listova. Matičnjak je veoma ugodnog mirisa nalik mirisu limuna pa je poznat i kao limun-trava.
Cvjeta od juna do septembra a razmnožava se sjemenom ali se bolji uspjeh postiže dijeljenjem busenova i rasađivanjem.


Raste  nedaleko od naselja, uz ograde i živice.
Može da se uzgaja u vrtovima  kao kulturna biljka


Za lijek se sabiru listovi prije nego što procvjeta, a cijela biljka s vršikama i listovirna za vrijeme cvjetanja. Suši se brzo i oprezno u hladu .  Najvažniji ljekoviti sastojak matičnjaka je vrlo lako isparljivo mirisno eterično ulje.

Matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Oživljava i jača srce a uz to čisti  krv. Matičnjak se preporučuje u liječenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grčeva koji su povezani s menstruacijom,zatim, kod nadutosti, grčeva u crijevima, proliva, želučanih tegoba, povraćanja , hroničnog bronhijalnog katara, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja.
Matičnjak je blag, dobar i veoma prijatan lijek protiv nadimanja u organima za varenje, protiv neuralgije, histerije, neurastenije, gađenja,  za jacanje organizma.
Sam list matičnjaka, a još češće pomiješan sa gorkim travama (kičicom, lincurom, gorkom djetelinom, hajdučicom, podubicom i dr.), uspješno se daje slabunjavim za pojačavanje apetita, dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma.
Etarsko ulje od matičnjaka koje je izvanredno prijatnog mirisa posebno se preporučuje  trudnim ženama koje pate od povraćanja.
Čaj od maticnjaka neobično povoljno djeluje kod nesanice izazvane premorenošću ili živčanom bolešću. Od matičnjaka priprema se i špirit koji služi za masažu ili se pije razrijeđen s vodom pri čemu osvježava i otklanja tjelesni i duševni zamor.









Nema komentara:

Objavi komentar