Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Drijen (Cornus mas L.)


DRIJEN
Cornus mas L.


DRIJEN je grmoliko, oko šest metara visoko drvo. Grane su mu ponešto dlakave, zelenkaste ili sivkaste. Listovi su nasuprotni, jajoliki, jako zašiljeni i nazubljeni, odozdo  svjetliji.
Žuti cvjetići drijena izrastaju na dugim peteljkama, pravilni su i četveročlani. Javljaju se prije listanja, već u martu, naročito kad je toplije vrijeme.
Plod je crvena, duguljasta boba, kiselkastog, ugodnog ukusa. Raste gotovo svuda, ali ponajviše po suhim, sunčanim, kamenitim stranama svijetlih listopadnih šuma, u zajednici s drugim grmljem i šibljem.
Kao  ljekovito sredstvo, od drijena se koriste samo plodovi i rjeđe kora. Cvjetovi i listovi drijena ne koriste se ni u kakvom obliku kao pomoćno ljekovito sredstvo.

Iako cvijet drijena cvate već u martu, njegovi plodovi sazrijevaju tek u jesen. Obično se beru kad su plodovi sasvim sazreli, od septembra do novembra. Međutim, i nezreli plodovi drijena  su ljekoviti .

Kiselkasta, još nesazrela bobica drijena  upotrebljava se protiv proljeva, odljeva krvi, katara crijeva i grozničavih stanja zbog bolesti probavnog trakta.
Plod  i kora drijena priređeni kao čaj, liječe bolesti crijeva. Naročito dobro pomažu kod proljeva i groznice.
Od sasvim zrelih plodova drijena pripremaju se pekmez, slatko, voćni sok i vino koji također imaju svoju ljekovitu vrijednost.




























Nema komentara:

Objavi komentar