Biljni recepti

nedjelja, 14. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Luk crveni (Allium cepa)


CRVENI LUK
Allium cepa

Drugi nazivi: crvenac, glavata ljutika, kapula,crni luk.


Crveni luk trajna je zelen koja sadrži vrijedne ljekovite materije te se sa pravom ubraja u ljekovito bilje. Podzemna gomoIjasta stabljika sastoji se od sočnih ljuskavih listova iz čijeg središta izlazi šuplji nadzemni dio stabljike tamnozelene boje. Listovi su valjkasti. Zelenkastobijeli cvjetovi nalaze se na vrhu stabljike u obliku kuglastog cvata.
 Za jelo se koristi preko cijele godine,mladi luk u proljeće, nedozrela glavica u toku ljeta i zrela  preko zime.
Pogrešno je odbacivati nadzemni dio mladog luka, jer on nije ništa manje vrijedan od glavice. Što se hranljivosti tiče, u crnom luku ima najviše ugljenih hidrata i zanemarivo malo bjelančevina i masti. Osušene, zrele glavice, znatno su bogatije kalorijama.
Ipak osnovu biološke vrijednosti luka čine svakako minerali i vitamini. Pored znatnog prisustva mineralnih soli, naročito kalijuma i sumpora, i raznih oligoelemenata, crni luk je bogat vitaminima B1, B2, C, E, K,P a ima i karotina (provitamin A), glikozida, eteričnih ulja, biljnih hormona sličnih insulinu, bakterostatike i baktericidne fitoncide.


Crveni luk ubraja se među najstarije ljekovite biljke.
Nadražuje kožu, pobuđuje prokrvljenost sluznice i izlučivanje sluznih žljezda te najbrže obustavlja sve procese gnjiljenja i vrenja.
Crveni luk jača srce, čisti krv, pojačava apetit, pospješuje izlučivanje mokraće, jača živce, pospješuje varenje, odstranjuje plinove, gliste, rastvara sluz i djeluje protiv grčeva.
Također u nekim receptima odlično liječi bronhitis,kašalj pa i astmu.
Zdrobljen crveni luk,njegov sok, kao i pečeni crveni luk ima višestruku upotrebu u liječenju izvana, na primjer, kod uboja, lišajeva, čireva i sl.













































Nema komentara:

Objavi komentar