Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Aloa Vera (Aloe Barbadensis M.)




ALOA VERA
Aloe Vera Barbadensis Miller


Aloe Vera, u svijetu znana kao Aloe Vera Barbadensis Miller, je biljka od davnina poznata kao eliksir mladosti. Zbog svoje hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je "kraljicom ljekovitih biljaka".

Pripada porodici ljiljana, a ne porodici kaktusa kako se obično misli.

Zeljasta je biljka, oko 60 cm visoke i 4-7 cm debele okrugle stabiljke. Listovi su mesnati, blijedozeleni, kopljastog oblika, na rubu nazubljeni s dugim bodljama. Crveni cjevasti cvijet ima 6 latica i čini duge, viseće cvjetne grozdove. Najbolje uspijeva u Sredozemlju, gdje cvjeta tokom juna.

U svijetu je poznato preko 250 vrsta od kojih samo 4 imaju ljekovita svojstva (Barbadensis, Arborescens, Chinensis i Ferox).

Aloe vera je polupustinjska kaktusolika biljka iz porodice ljiljana, od pamtivijeka na glasu zbog svoje djelotvornosti u njezi tijela, a zbog svojih se svojstava uveliko koristi i kao sastojak mnogih lijekova.

Utvrđeno je da gel aloe vere sadrži oko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka, primjerice vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu, minerale kalcij, kalij, magnezij, mangan, polisaharide koji jačaju imunitet, aminokiseline potrebne za sintezu bjelančevina, čak šesnaest enzima...

Danas se aloa zloupotrebljava. Za što je sve ne preporučuju i za što je sve ne upotrebljavaju. Prodaju sok aloe, tablete, žele, kreme, injekcije, prah, toaletne vodice, šampone itd. Puno komercijale i malo zdravstvene koristi.

Ako se gel aloe vere pije kao napitak, djeluje pozitivno na imunološki sustav, smanjuje upale, uništava viruse, bakterije, gljivice, detoksificira organizam, potiče metabolizam, regulira probavu, poboljšava rad jetre, regulira i snižava nivo šećera u krvi, snižava holesterol, ublažava simptome astme i alergije, ublažava akutne i hronične upale mokraćnih puteva i prostate, pomaže kod upala disajnih organa.

Aloa se oduvijek koristila kod liječenja opekotina prvog i drugog stepena.

U obliku krema, sprejeva i kapljica idealno je sredstvo za njegu kože, alergije, zarastanja rana i opekotina, zaustavljanje krvarenja iz rana, kod bolova u zglobovima i mišićima, za njegu zubi i usne šupljine, njegu i bolesti očiju, za akne, seboreju, prhut...

Obzirom na svoje blagotvorno djelovanje na kožu, aloa vera našla je vrlo široku primjenu u modernoj kozmetici. Kako djeluje? Izvanredno vlaži kožu jer prodire do najdubljeg dermalnog sloja, podmlađuje kožu jer povećava stvaranje fibroblasta osam puta brže nego što je to normalno te na taj način ubrzava zacjeljivanje rana. Izvanredna je za suhu, osjetljivu i oštećenu kožu, ublažava i otklanja staračke pjege po rukama. Oralnom primjenom u obliku napitka i lokalnom u obliku krema djelotvorna je kod psorijaze.






Nema komentara:

Objavi komentar