Biljni recepti

četvrtak, 11. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE :Zova (Sambucus nigra)


ZOVA
Sambucus nigra
 

Drugi nazivi: baz, baza,bazga, bazgovina, crna bazga, crna zova, zohva, zovika.

Zova ili bazga raste kao grm ili drvo visoko  do 10 metara. Na donjem dijelu stabla kora je svijetlosmeđa, a u gornjem dijelu sivobijela pomalo izbrazdana i bradavičasta. Već u blizini zemlje izbijaju postrane krhke i lako lomljive grane. Unutar stabljike i grana je plutasta, bijela i veoma lagana srž. Nasuprotni listovi nepravilno su perasti s jajastim, zašiljenim, tamnozelenim liskama, koje su po rubu  nazubljene. Cvjetovi su plosnato sakupljeni, a boja im je bijela do žućkastobijela. Iz cvjetova se razvijaju bobe, u početku zelene, zatim crvenosmeđe i na kraju  sjajnocrne. Bobe su male i sočne. Cvjetovi su jakog i veoma ugodnog mirisa, koji u suhom stanju postaje blaži. Ukus cvjetova je gorkast i aromatičan. Sirove bobe (plodovi) imaju neprijatan ukus, dok su pripremljeni kao kompot ukusni.

Pored mnogih drugih za zdravlje važnih materija,  bobice kada su potpuno zrele imaju više vitamina B nego i jedna poznata namirnica.

Raste na rubovima šuma i osunčanim šumskim krčevinama, na zapuštenim mjestima i u blizini naselja.

Za lijek se koriste mladi izboji i mladi listovi koji se sabiraju  u proljeće.
Također za lijek se sakupljaju  cvjetovi za vrijeme cvatnje, plodovi kad sazriju, a kora od od februara do novembra.

Čaj od listova i mladica zove ili bazge koristi se za pospješivanje izlučivanja mokraće, nakupljene tečnosti u organizmu, za liječenje šećerne bolesti kao i za čišćenje i poboljšanje krvi.
Čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, jake kijavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatičnih bolesti.
Čaj od  cvjetova pospješuje znojenje kod bilo koga oblika prehlade ili gripa, što  znatno olakšava bolest.
Kora od grana i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se odstranjuju poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i mjehura, lijeci vodenu bolest, razne edeme te tvrdu stolicu.
Sok od svježih boba koristi se u liječenju neuralgije trigerninusa (neurlagija licnog živca), za jačanje, za blago regulisanje stolice, čišćenje krvi, umirenje trbušnih grčeva i crijevnih kolika, za apetit i poboljšanje cirkulacije krvi .
Čajevi od kore  se moraju pomno i pažljivo dozirati, jer pretjerane količine mogu biti opasne.

Nema komentara:

Objavi komentar