Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Dinja (Cucumis melo)


DINJA
Cucumis melo


Dinja je jednogodišnja zeljasta biljka dugih, puzećih  vriježa, prilično velikog lišća i žutih, mesnatih, sočnih i slatkih plodova.
Uzgaja se u vrtovima i na plantažama.

Plod sadrži do 95% vode, oko 3% šećera, bjelančevine,ekstraktne materije , limunovu kiselinu, vitamin C, karoten, nešto bakarnih, željeznih i cinkovih soli i eteričnog ulja.
Sjeme sadrži vodu, fitin i još neke materije, te do27% masnog ulja.
U korjenu ima pektina, melomenetina koji uzrokuje proljeve i povračanje,te kalcijeva malata, smole i voska.

Dinja cvjeta početkom ljeta, a plod se bere u jesen.

Plod je ukusno i osvježavajuće voće ugodnog mirisa i ukusa koje osim što osvježava  dobro djeluje na upaljenje sluznice probavnih organa, a izvana kao oblog ublažava bol kod uboja i opekotina.
Jednako dobro djeluje i  samljeveno sjeme pomiješano sa vodom što pomaže kod žučnih oboljenja , uređuje stolicu i mokrenje.













Nema komentara:

Objavi komentar