Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Gorčica crna (Brassica nigra)


GORČICA CRNA
Brassica nigra

Drugi nazivi: crna slačica, crna gorušica, goruštica, ognjica, senf, slačica.

Gorčica crna, jednogodišnja je biljka razgranate stabljike koja doseže visinu više od 1 metra. Listovi su s peteljkom, cjeloviti ili različito izrezani. Gornji su listovi glatki, dok su donji nešto dlakavi. Na vrhu stabljike i njenih grana razvijaju se sitni žuti cvjetovi u obliku grozda.

Crna gorčica nalazi se kao poludivlja biljka na obalama rijeka i šljunčanim i pjeskovitim mjestima. Uzgaja se na tlu bogatom humusom.

Za lijek se sabire zrelo sjeme.

U sjemenu gorčice crne nalazi se oko 25 procenata  ulja.
U manjim količinama gorušica  pospješuje izlučivanje probavnih sokova i primanje hranjivih tvari.

Koristi se kod liječenja akutnih upala zglobova i živaca, upale pluća, kod jakog bronhitisa, upale porebrice, hripavca, iscrpljenosti, smetnji u cirkulaciji krvi, upale žučnog mjehura, bubrežnih grčeva, angine pectoris, nadimanja u želucu i crijevima te kod hroničnog zatvora.

Velike količine nisu preporučljive jer mogu uzrokovati nadražaj i upalu želuca i crijeva, a u žena još i smetnje u menstruaciji te upalu jajnika. Ulje gorčice crne izlučuje se bubrezima i djeluje na izlučivanje mokraće, a veće količine mogu izazvati nadražaje bubrega i smetnje kod izlučivanja mokraće.

Od sjemena gorčice pravi se tijesto ili pasta koja je izvanredno sredstvo za vanjsku upotrebu.
Vanjskom upotrebom pasta jako djeluje na cirkulaciju krvi na oboljelom mjestu jer djeluje dosta dublje od površine kože obloženog mjesta.










Nema komentara:

Objavi komentar