Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Bijela vrba (Salix alba)

(vrba evropska, drvo čarolija, vještice aspirin, vrba, maca vrba, saille, salicyn vrba, saugh stablo, prut, vita vrba)


BIJELA VRBA
Salix alba, Salix sp.


Drugi nazivi: , vrba evropska, drvo čarolija, vještice aspirin, vrba, maca vrba, saille, salicyn vrba, saugh stablo, prut, vita vrba:

Vrbe su dvodomne biljke što rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvjetove samo jednog pola. Muški cvjetovi su jajastog oblika s prašnicima žute boje dok su ženski cvjetovi vitki i valjkasti, sivo-zelene boje. Cvjetovi nazvani mace pojavljuju se prije listanja. Listovi bijele vrbe nalaze se na kratkoj peteljci, dugački su, šiljasti, sitno nazubljeni i s obiju strana obrasli srebrnosivim dlakama. Krhka vrba ima gole listove bez dlaka.

Raste oko bara i jezera, oko ribnjaka, duž rijeka i potoka, uz rubove šuma.

Za lijek se u proljeće s tanjih grana guli kora te režu mladice s mladim listovima.

Odavno je poznata kao ljekovito sredstvo koje liječi groznicu i steže, umiruje bolove i pospješuje izlučivanje znoja i mokraće a samim tim i izlučivanje otrova iz tijela. Čaj od vrbove kore posebno se preporučuje kod reumatizma i gihta. Vrbova kora umiruje bolove i uništava klice te zbog toga postiže vidne rezultate kod svih katarnih upala želuca i crijeva. Čaj od vrbove kore koristi se za grgIjanje kod upale krajnika i zubnog mesa te za ispiranje i obloge u liječenju rana, čireva i kožnih osipa.


Ekstrakt kore bijele vrbe koristi se u tretmanu reumatske groznice, bolova u zglobovima, bolnih menstruacija (dismenoreja) i cistitisa. Također, ona je i poznato pomoćno sredstvo za snižavanje povišene tjelesne temperature te prevenciju mnogih bolesti srca i krvnih žila.

Bijela vrba sadrži salicin, aktivni sastojak iz kojeg je Aspirin prvi put sintetiziran. Kora bijele vrbe koristi se nadalje i za reumatske bolesti, arthritis i glavobolju, kao i proljev i dizenteriju.
Obično se kao oblog koristi kora potopljena u hladnoj vodi od 3-5 sati a potom prokuhana 1-2 minuta.
Vrba se može koristiti i kao prah načinjen od kore koja se koristi kao analgetik, Doza je jedna kašičica, tri puta dnevno u čaj .
Tinktura se može uzimati u dozama 10-20 kapi četiri puta dnevno i takođe je načinjena od kore u kojoj se nalazi salicylic kiselina koja se smatra jednim od osnovnih sastojaka u proizvodnji aspirina.
 

Nema komentara:

Objavi komentar