Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Čuvarkuća (Sempervivum tectorum)


Čuvarkuća
Sempervivum tectorum


Drugi nazivi: cmilić, divlje smilje, gromovna trava, pazikuća, uhovnik, uvara.Čuvarkuća je trajna biljka s debelom lisnom rozetom. Iz sredine se razvija cvijetna, liskama pokrivena stabljika visine od 10 do 30 cm. Cvjetići su zvjezdastog oblika, svijetlocrvene boje, a kod nekih podvrsta, crveno-ljubičaste ili žute boje. Listovi su rozetasti u redu pri vrhu crveni, sočni, debeli i mesnati. Raste na stijenama, na krovovima kuća..Sva narodna imena ove biljke vezana su za život i zdravlje: uzludobar, ozluživ, podsiluživ, vazdaživ. Isto značenje imaju i latinski nazivi sempervivum i grčki aeixwn.
Kao lijek koristi se svjež list i iz njega iscjeđen sok. List je dobro  ponekad pojesti čitav,zdravlja radi. . Čuvarkuća sadrži  jabučnu i mravlju kiselinu, soli, vosak, sluz, šećer, gumu,tanin,smolu, kalcijev malat,masno ulje.

Svježe zdrobljeni listovi ili čisti sok koriste se kao sredstvo za liječenje čira na želucu, rana, opekotina, bolnih mjesta nastalih gihtom , zatim za liječenje kožnih čireva ,herpesa,hemoroida,glista i uklanjanje sunčevih pjega.
Koristi se i u liječenju nervne rastrojenosti, padavice, nemirnih snova i straha kod male djece.


Nema komentara:

Objavi komentar