Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Kukuruz (Zea mays)


KUKURUZ
Zea mays


Kukuruz je jednogodišnja biljka visine 1,5 do 2,5 metara. Stabljika je snažna sa širokirn linearnim listovima. Muški i ženski cvjetovi odvojeni su na stabljici. Muški su cvjetovi smješteni u obliku metlice na vrhu stabljike, dok se ženski cvjetovi nalaze u pazuhu donjih listova i izbijaju između lista i stabljike. Za vrijeme cvatnje iz lisnih omotača izbijaju nitasti ženski cvjetovi  u parovima,koji se nazivaju  kukuruznom svilom.


Za lijek se upotrijebljava kukuruzna svila a sabire se, u pravilu  prije oprašivanja. Svilu treba brzo sušiti  u hladu .

Kukuruzna svila izvanredno je sredstvo za izlučivanje mokraće i veoma dobro i neškodljivo sredstvo za mršavIjenje. Ukoliko svila nije potpuno osušena, srnanjuje izlučivanje mokraće, a pospješuje čišćenje. Koristi se, zatim, u liječenju vodene bolesti i bolesti mokraćnih kanala sklonih stvaranju kamenaca. Dobri se uspjesi postižu kod upale mokraćnog mjehura, srčanih bolesti s edemima te kod gihta i reumatizma. U kombinaciji sa drugim ljekovitim biljem odlična je  za liječenje bubrežnih bolesti i noćnog mokrenja.

Nema komentara:

Objavi komentar