Biljni recepti

petak, 12. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE :Valerijana ( Valeriana officinalis)


VALERIJANA
Valeriana officinalis

Drugi nazivi: baldrijan, kozlić,majčina trava, mačja trava, .


Valerijana ima trajni korijen iz kojega se na sve strane razvija žutosmeđe korjenje i izdanci. Ima šuplju, ispruganu, golu, samo prizemno dlačicama pokrivenu stabljiku. Razgranata je i doseže visinu i više jednog metra. Listovi su raznovrsni, donji su nasuprotni, neparno perasti i rascepljeni, na dugačkim peteljkama . Što su bliže vrhu, gornji listovi imaju kraće peteljke i s manje lisaka, dok su najgornji listovi nalik bodljikama nazubljenog oboda, bez peteljki s malo dlačica na naličju. Na vrhu ogranka  su sakupljeni cvjetovi bijele ili ružičaste boje.


Raste po močvamim livadama, vlažnim šumama, uzduž jaraka, uz vode i na obroncima. Miris stabljike, posebino korjena vrlo je neugodan.

U proljeće, prije cvatnje, sakuplja se korjenje od manjih stabljika.

Čaj od korijena odoljena uspješno se koristi kod svih živčanih bolesti. Postižu se izvanredni rezultati kod padavice, histerije, hipohondrije, grčeva oko srca, nervoznih grčeva u dušniku, prsima kod astme, želucu i crijevima. Preporučuje se u liječenju nervne glavobolje , vrtoglavice, pri opštoj uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati uslijed razdraženosti,pri nesanici koja je posljedica nervoze,
pri srčanim tegobama popraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca
Čaj,  tinktura idr. ne smiju se upotrijebljavati duže od tri sedmice i potrebno je napraviti isto toliko dugu pauzu . Valerijana snižava pritisak i uspavljuje te je kod niskog pritiska nije preporučljivo koristiti.

Nema komentara:

Objavi komentar