Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Kopriva ,Žara ( Urtica dioica )


KOPRIVA ,ŽARA
Urtica dioica


Drugi nazivi: kopriva, obična kopriva, pasja kupina, pitoma kopriva, velika kopriva, žara.




Kopriva je dvodomna biljka s velikim korijenom čija je stabljika uspravna i doseže visinu do 1,5m. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni i nalaze se na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni su žarnicama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se vrlo lako lome, pri čemu izlijevaju oštar sok na kožu koji žari. Cvjetne grančice nose ili muške ili ženske, vrlo neugledne i zelene cvjetove. Oni se oplođuju putem vjetra. Plod je malen, jednosjemeni oraščić.

Izuzetno je bogata bjelančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijem, fosforom, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom i pantotenskom kiselinom.
Pored svoje vitaminske i prehrambene vrijednosti, kopriva ili žara se smatra izuzetno zdravim, korisnim i pristupačnim povrćem i, naravno, lijekom.


Kopriva najčešće raste uz puteve, ograde i na zapuštenim mjestima kao korov.

Za lijek se koriste svi dijelovi biljke.
Korijen se sakuplja  u jesen. U proljeće se sakupljaju listovi i vršike, a cijela biljka, tj. stabljika tokom cijele godine. Sjeme se sakuplja u avgustu.


Kao ljekovita trava  vrlo je uspješna za čišćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomjernog mokrenja, tuberkoloze pluća, bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, pri zarastanju rana, protiv zračenja, slabokrvnosti, čira na želucu, nesanice i nervoze.

Nema komentara:

Objavi komentar