Biljni recepti

četvrtak, 11. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE :Zeleni caj (Camellia sinensis)


ZELENI CAJ
Camellia sinensis

Drugi nazivi: kineski čaj, ruski čaj,indijski čaj.

Zeleni čaj  je osušeno lišće čajne biljke Camellia sinensis .Ova biljka skromnog izgleda i sitnih listića je visoki žbun. Raste na visoravnima Kine, Indije, Japana, Cejlona, na Javi, u Gruziji i južnim padinama Kavkaza.
Za svoje stanište odabrao je najljepše pejsaže i to uz izvore pitke vode u dobro sunčanim ravnicama koje obiluju kišama. Gaji se na plantažama gdje se grm reže do visine jednog metra radi večeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća.
Lišće mu je naizmjenično, kožasto, sjajno, elipsasto i po rubovima nazubljeno.
Nema mirisa. Cvjetovi su bijeli, mirisni..
Najbolje vrste beru se u martu kada su listovi još sasvim mali.

Gaji se plantažno.

Za lijek se koriste listovi i cvijet.

Zeleni čaj  može spriječiti maligno oboljenje prostate, a može i popraviti stanje već oboljelih osoba.Zeleni čaj snižava ukupni holesterol, pomaže snižavanju krvnog pritiska što blagotvorno djeluje na srce i krvne sudove.
Napitak nježne zelene boje i kiselkastog ukusa podstiče pozitivne misli,umiruje, opušta te pročišćava organizam.  Zeleni listovi čaja bogati su i fluorinom koji spriječava štetno djejstvo bakterija karijesa u usnoj šupljini.
Čaj sadrži i minerale važne zdravlje poput kalijuma, bakra, željeza i mangana. Sadrži malo teo-filina i teobromina. Odavno je poznato da djeluje i diuretski, pomaže protiv celulita jer ograničava apsorpciju masnoće i podstiče površinsku cirkulaciju.
Zacjeljuje rane a ekstrakt čaja koristi se za njegu kože, usne šupljine, izraslina na koži, protiv peruti u kosi, kod opekotina te za liječenje akni.
Ukusni napitak može se piti u bilo koje doba dana  jer tein znatno blaže stimuliše mozak nego kofein. Istraživanja su pokazala  da je u dijelovima zemlje u kojima se bere i proizvodi zeleni čaj jako mali procenat smrtnosti od raka želuca i pluća.


























Nema komentara:

Objavi komentar