Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Dobričica obična (Glechoma hederacea)


Dobričica
Glechoma hederacea

Drugi nazivi: brštan po zemlji, brštan-trava, brštran, vrednjak, grošić, dobrićava trava, dobričavica, dobričanova trava, dobričarica, dobričevica, dobrčanova trava, kotur, mjesečnjak, niski bršljan, okrugljak, rasturice, samobaj, stravna trava.

Dobričica je trajna, zeljasta, mirisna biljka, visoka 20—40 cm. Donji dio stabljike puzi, a gornji je uspravan i razgranat. Listovi su na dugačkim drškama, srcoliki ili bubrežasti, naborani, po obodu nazubljeni, na naličju crvenkasti. Cjvetovi su Ijubičasto-plavi sa purpurnim tačkama. Cvjeta u maju i junu.

Raste obilno svuda u šumama, na vlažnim livadama i drugim mjestima.

Za lijek koriste se grančice u cvijetu, list, cijela nadzemna biljka i sok iz svježe biljke svojstvenog prijatnog mirisa i gorkog i oporog ukusa.

 U obliku čaja dobričica pomaže razmjenu materija u organizmu, podstiče izlučivanje mokraće, a olakšava želučane i crijevne probleme koji potiču od pomanjkanja solne kiseline.
 Koristi se za liječenje organa za disanje, žuči,  protiv proliva, za apetit.
Djeluje smirujuće kod nekih živčanih tegoba. Koristi se i kao sredstvo za jačanje organizma, naročito kod manjka C vitamina . Smiruje bolove kod gihta i reume. Djeluje kod trovanja olovom..
Spolja se upotrebljava za liječenje katara nosa, ozljeda i rana.































Nema komentara:

Objavi komentar