Biljni recepti

subota, 13. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE :Šipurak ,Divlja ruža (Rosa canina)


ŠIPURAK
Rosa canina


Drugi nazivi: divlji šipak, divlja ruža, pasja drača, pasja ruža, srbiguzica, šipurina, šepurika..


Šipurak je trajan  grm visine 2 do 3 metra. U prvoj godini pojavljuju se uspravni izboji što se, u sljedećim godinama razgranjuju u mnogobrojne povinute i viseće grane. Čitav grm obrastao je oštrim i prema dole savijenim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvjetovi su bijele do bijelo-ružičaste boje, ugodnog mirisa, a plodovi kiselkasto-slatkog ukusa . Sjemenke su bez mirisa, ali zato čaj ima veoma ugodan miris Plodovi su jajastog oblika, svijetlocrvene boje, a sadrže veliki broj tvrdih sjemenki.


Raste po živicama, uz rubove šuma, u šikarama i drugdje.

Za lijek se sabiru  plodovi i cvjetne latice .

Šipurak je ljekovita biljka koja, uz crni ribiz, ima najviše C vitamina. Posebno je važno što kuhanjem šipurak ne gubi taj vitamin.
Čaj se preporučuje majkama za vrijeme dojenja.
Proizvodi od šipurka otklanjaju tzv. proljetni umor, malaksalost, blijedolikost i nevoljkost kao i sve ostale tegobe povezane s pomanjkanjem vitamina.
Šipurak povoljno djeluje na probavni trakt i na izlučivanje mokraće bez ikakvih nadražaja bubrega.
Čaj se preporučuje i za spriječavanje kamenaca u bubrezima i mokraćnim kanalima. Isto tako, djeluje na čišćenje krvi, a koristi se kod upalnih procesa bubrega, bubrežne nakapnice i mjehura.
Cvijetne latice šipurka upotrebljavaju se za pripremanje čaja kod krvarenja iz želuca, crijeva, pluća i hemoroida kao i protiv proliva i želučanih grčeva. Pomiješana s drugim biljkama,divlja ruža ili šipurak koristi se u liječenju mnogih drugih bolesti.

Nema komentara:

Objavi komentar