Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Đumbir (Zingiber officinalis)


ĐUMBIR
Zingiber officinalis

Đumbir je tropska začinska biljka koja podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine a njeno korjenje je mesnato , do 20 cantimetara dužine i veoma aromatično. Aroma korjenja je prijatna sa mirisom na limun, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež. Đumbir je veoma ukusan kao začin pa se koristi u razne svrhe , kao dodatak jelima, za kolače, za pivo i likere.

Pradomovina đumbira je jugozapadna Azija , a glavni proizvođač je Indija.

Za lijek se koristi korijen.

Đumbir ima antiseptičko djejstvo i smiruje kašalj zbog čega se koristi kao dodatak toplim napitcima tokom zime.
Ðumbir  stimuliše perifernu i uopšte cirkulaciju krvi, zagrijava, otklanja grčeve i spazme, stimuliše funkciju jetre i snažan je antioksidans. Koristan je kod uklanjanja edema, napada vrućine, raznih mučnina te dijareje i reumatizma.
U kombinaciji sa drugim biljkama pojačava njihovo djejstvo.
Đumbir normalizuje menstruaciju i otklanja probavne smetnje.
Svjež i sušen korijen razlikuju se po svom djelovanju  na određena oboljenja a biljka se može koristiti u obliku čajeva,tinkture i ekstrakta.

Nema komentara:

Objavi komentar

Objavi komentar