Biljni recepti

petak, 12. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE :Vinova loza (Vitis vinifera)


VINOVA LOZA
Vitis vinifera


Drugi nazivi: čokot, loza, trs, vinoloza, vinska loza, vinski trs


Vinova loza trajna je penjačica koja doseže visinu  do 15 metara. Kod vinove loze razlikuju se dugački izdanci koji se razvijaju iz osnovnih mladica od kratkh izdanaka koji se razvijaju iz pazuha listova.. Plod je veoma sočna, slatka i kiselkasta boba s nekoliko sjemenki. Plodovi odnosno bobe sačinjavaju grozd .

Svježi sok od groždja obiluje vitarninirna A, B i C i raznim mineralnim tvarima

Uzgaja se kao kultivisana biljka.

Za lijek se upotrijebljava u prvom redu grožđe te cvjetovi, listovi i vitice.

Čaj od listova vinove loze koristi se kao lijek za liječenje reumatizma, gihta, povraćanja i krvavog ispljuvka. Sok koji ističe iz svježe obrezane loze djeluje na umirenje krvarenja, steže, a razrijeđen s vodom koristi se i za obloge očiju.
Čaj od cvjetova vinove loze koristi se za liječenje oslabljene funkcije mozga i kičmene moždine. Grožđe se uzima kao ljek za čišćenje krvi, regulisanje probave, uklanjanje masnih naslaga , za liječenje upalnih procesa probavnih organa,  za uklanjanje reumatičnih poteškoća i kožnih osipa, a koristi se i za jačanje probavnih organa, izlučivanje otrovnih materija iz organizma, za liječenje proliva i katara crijeva te protiv zatvora i sl.
Kada se uzima u manjim količinama, vino djeluje ljekovito jer oživljuje i potiče na aktivniji rad mnoge organe. Vino se koristi u pripremi napitaka sa drugim ljekovim biljem.
Vinsko sirće hladi i steže, smiruje prolive i krvarenje.
Od vinskog sirćeta pripremaju se oblozi za razne bolesti a prije svega za spuštanje povišene tjelesne temperature.
Povremeno pranje cijelog tijela mješavinom vinskoga sirćeta i vode čisti kožu i otvara pore, pospješuje cirkulaciju krvi a time organizam postaje otporniji na razne bolesti i štetne vanjske utjecaje .

Nema komentara:

Objavi komentar