Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Bijeli i crni dud (Morus alba L. - Morus nigra)

(murva, morva, crnica, crnčika)


BIJELI I CRNI DUD
Morus alba L. - Morus nigra

Nazivi su mu još i :murva, morva, crnica, crnčika

Stablo duda visoko je i dugovječno, raste u svim krajevima naše zemlje. Bijeli dud razlikuje se po boji ploda, višem stablu i glatkim nenazubljenim listovima te po sastavu. Plodovi duda jagodastog su oblika i beru se od maja do avgusta. Plod duda koristi se u prehrani kao ukusno voće, svjež ili prerađen u džem, sirup, sok te rakiju dudovaču. Koristi se i kao hrana za životinje.
Bijeli dud sadrži slobodne organske kiseline, vitamin C, karotin, pektin, invertni šećer, sluz, gume i smolu.
Crni dud sadrži 9% invertnog šećera, jabučnu i limunsku kiselinu, gorke tvari, smole, gume, karotine, vitamin C i mangan.

Od lista i kore prave se ljekoviti čajevi.
U narodnoj medicini sirup od ploda crnog duda koristi se kod visoke temperature, za regulaciju stolice. Čaj od lišća crnog duda pomaže u liječenju upale grla i smanjivanju šećera u krvi.
Plod bijelog duda u kombinaciji s plodom trešnje, kao sirup, pomaže kod upale krajnika, želučanih problema, groznice i proljeva. Lišće bijelog duda koristi se najviše u svilarstvu, za prehranu svilenih buba.
Sok od duda – tri litre ploda duda lagano se miješa s dvije litre vode i doda 30 grama vinske kiseline. Pusti se da odstoji 24 sata, tada se procijedi i kuha sa šećerom (odnos soka i šećera 1: 1). Pusti se lagano kuhati i skida se pjena s površine. Kada je kuhano, ulije se u boce i dobro zatvori.
Čaj protiv šećerne bolesti – s pola litre kipuće vode prelije se 50 grama usitnjenog lista crnog duda i pusti 10 sati poklopljeno, uz povremeno miješanje. Procijedi se i pije preko dana.











Nema komentara:

Objavi komentar