Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Borovnica (Vaccinium myrtillus)


BOROVNICA
Vaccinium myrtillus

Drugi nazivi: borovinka, borovnjaca, brusnica, crna borovnica.

Borovnica je malen grm sa čvorastim stabljikama visine do 30 cm i puzavim korijenom. Mladi listovi jajastog su oblika s kratkom peteljkom i na rubu sitno nazubljeni. Pojedinačni cvjetovi nalaze se u pazuhu lista. Cvjetovi su okruglastozvonastog oblika i svijetloružičaste boje. Plod je sočna crnomodra boba veličine graška koja na vrhu završava kružnom udubinom.

Borovnica u velikom mnoštvu pokriva tlo crnogoričnih i bjelogoričnih šuma.

Listovi se sabiru prije sazrijevanja plodova isuše se na sjenovitom i zračnom mestu.
Plodovi se sabiru ljeti, nakon sazrijevanja a suše se na suncu.


Listovi se upotrijebljavaju protiv stvaranja mokraćne kiseline te za liječenje kod povraćanja, proliva, želučanih grčeva, kašlja i šećerne bolesti.
Listovi predstavljaju važan narodni lijek protiv šećerne bolesti. Toliko je djelotvoran da ga neki zovu biljni inzulin. Listovi su djelotvorni jedino ako ih naberemo prije nego što sazriju bobice. Nakon toga nemaju ljekovite vrijednosti.  Listove sušimo u tankim slojevima u hladu.
Listovi preliveni vrelom vodom ublažavaju upalu mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala.

Bobe se upotrebljavaju u liječenju hemoroida, protiv neuredne stolice i slabog apetita..
Bobice jedemo svježe ili osušene i uložene u rakiju. Sušimo ih na 45 stepeni C. Od njih pravimo i ekstrakt sa rakijom, cijedimo sok ili mermeladu.
Sok je najbolji za grgljanje, a marmelada rashlađuje bolnu vrelinu upaljenih usta i ždrijela. Najdjelotvorniji je sirov sok.
Suhe bobice zaustavljaju proliv, naročito kod male djece, dok svježe djeluju kao blagi purgativ. Na taj način pomažu kod zatvora.Osušene bobice zaustavljaju i krvarenje hemeroida.
Borovnice utiču na vid i čuvaju očnu mrežnjaču.  Sok liječi želučani i crijevni katar, pomaže kod smetnji kod varenja, i nedostatka apetita.

Nema komentara:

Objavi komentar