Biljni recepti

nedjelja, 14. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE : Peršun (Petroselinum sativum)


PERŠUN
Petroselinum sativum
 

Drugi nazivi: ak, majdonos, petrušin, peršin, petrusimul, petrušim,zelen.


Peršun je dvogodišnja biljka s bijelim, tankim i repastim korijenom. Stabljika je gola, malo žljebasta i uglasta. Listovi su različitog oblika a najčešće višestruko perasto narezani . Cvijetni vjenčić je žućkastozelene boje.


Peršun nema visoku kaloričnu vrijednost ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima što ga svrstava u red visokokvakitetnih namirnica i ljekovitih biljaka . Poslije šipurka i borovnice, u peršunovom listu ima najviše vitamina C, u 100 grama ima čak 170 miligrama
vitamina.
Bogat je još provitaminom A, vitaminima grupe B, čak i tako rijetkim vitaminom B12  koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Ništa manje nije impresivno ni bogatstvo peršuna mineralnim sastojcima. Samo u 100 grama peršunovog lista ima oko 1 630 miligrama minerala od čega polovinu zauzima visokovrijedan kalijum. Tome treba dodati i značajno prisustvo gvožđa, kalcijuma,
mangana, magnezijuma i bakra.

Lišće peršuna najbolje je uzimati u svježem stanju jer jedino tako zadržava sva svoja bitna svojstva. Ne valja ga sušiti niti konzervirati.
Međutim može se zamrznuti što je daleko bolje za njegovo čuvanje.
Može se i zimi uzgajati bez naročitih teškoća što je i najbolje za one koji žele ovu biljku koristiti kao lijek ili začin .
Veoma lako ga je uzgajati u sanducima na terasi,u sobama ili podrumima.


U proljeće i jesen kopa se korijen. Sjeme se sakuplja neposredno prije sazrijevanja a cijela biljka kad je u cvatu.

Peršunov list je izuzetno djelotvoran kao sredstvo koje podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, a povoljno utiče na cirkulaciju i uopšte srčane smetnje.
Peršun se ubraja u ljekovito bilje koje spriječava nadimanje, umiruje grčeve i djeluje protiv vrenja u crijevima.
Već male količine peršuna mogu izazvati probavne procese, odvojiti vodenom bolešću izazvane nakupine vode u nogama, osrčju te prsnoj i trbušnoj šupljini. Lagano pospješuje menstruaciju. Ubraja se u biljke koje otvaraju. Ne smije se upotrijebljavati kod upalnih procesa u bubrezima.
Ipak najbolje rezultate daje kod oboljenja jajnika i mokraćnih organa kod žena.








Nema komentara:

Objavi komentar