Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Gavez (Symphytum officinale)


GAVEZ
Symphytum officinale

Drugi nazivi: crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez

Gavez naraste  od 20 do 100 cm visine. Višegodišnji korijen gaveza raste vrlo duboko u zemlji. Debeo je, razgranat, vretenast i sočan. Izvana je tamnosmeđe do crnkaste boje, a iznutra bijele do svijetložute boje. Donji listovi su veliki s peteljkom, duguljasti i grubo dlakavi. Listovi na stabljici su naizmjenično poredani i grubo dlakavi po cijeloj površini. Cvjetovi izbijaju tokom ljeta iz pazuha gornjih listova, a okrenuti su prema dole u jednostrano povijenim cvatovima. Imaju oblik uskog zvona, a boja im je prljavobijela do ružičasta ili ljubičasta.

Nalazi se na vlažnim mjestima, jarcima, uz vode i na vlažnim livadama.

Za lijek se sakupljaju listovi i korijen.
Korijen se sakuplja u proljeće i kasnu jesen. Nakon što se iskopa, opere se i, da ne izgubi od sluzavog soka, najprije se prosuši, reže na komadiće i onda do kraja suši na toplom mjestu.


Od svih domaćih ljekovitih biljaka samo gavez sadrži alantoin, materiju koja najviše djeluje u stvaranju novih ćelija  zbog čega se gavez koristi u liječenju rana, čak i zapuštenih gnojnih rana.
Njime se liječe sve vrste ozljeda,ispucanost  kože, posjekotine,hematomi,otekline ,uganuća lomovi kostiju itd.
Za vanjsku upotrebu protiv gihta i kostobolje nema boljeg lijeka od svježeg nastruganoga gaveza sa kojim oblažemo bolna mjesta.


Nema komentara:

Objavi komentar