Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Bršljan (Hedera Helix)


BRŠLJAN
Hedera Helix - Araliaceae

Bršljan  je spororastuća penjačica koja naraste i do 30 metara visine. Naročito podešeno zračno korijenje ili vriježe pomažu ovoj zimzelenoj biljci penjanje po drveću i zidovima, stvarajući ugođaj stoljetne tradicije.
Na stabljici promjera do 15 cm listovi su raspoređeni spiralno, s lica su tamnozeleni, a na naličju svjetliji. Bršljan je dvospolna biljka čiji se sterilni oblik od fertilnog razlikuje izgledom listova. Listovi na sterilnim izdancima su karakteristično srcoliki kakve često vidimo u prirodi.
Bršljan cvate u oktobru. Cvijet bršljana je neobičnog oblika i zelenkaste boje. U polu-loptastoj čaški je vjenčić od pet latica. Plod je okruglasta bobica koja dozrijeva u proljeće i tada je tamnoplave boje.

List sadrži ljekovite saponine (hederakozide B i C) te glikozid hederin kojemu se pripisuje otrovni učinak, kao i različite kiseline, treslovine i pektin.

Da bi se iskoristila ljekovitost bršljana, a izbjegla njegova otrovnost, iz lista bršljana se proizvodi ekstrakt u kojem je količina saponina standardizovana u terapijskoj dozi pa ekstrakt ne izaziva štetne popratne pojave.
Bršljan pokazuje svoju ljekovitost prvenstveno djelujući na disajne puteve. Zahvaljujući visokom sadržaju saponina, bršljan je odličan ekspektorans (olakšava iskašljavanje) i sekretolitik (razrjeđuje gustu sluz). Kod suhog i nadražajnog kašlja dovodi do popuštanja spazma (grča) bronhijalne muskulature čime se ublažava nadražaj na kašalj. U liječenju kašlja kao glavnog iscrpljujućeg simptoma kod hripavca i spastičkog bronhitisa, postignuti su vrlo dobri rezultati.
S obzirom da se određeni dijelovi biljke bršljana smatraju otrovnim, a naročito otrovan je upravo plod, pri spravljanju ljekovitih čajeva i drugih ljekovitih pripravaka potrebno je biti izuzetno oprezan. Na našem tržištu ekstrakt lista bršljana dostupan je u  u obliku Prospan sirupa i Prospan šumećih tableta.









Nema komentara:

Objavi komentar