Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Kopar ,Komorač (Anethum graveolens)divlja mirođjija, janež kopar, morač, slatki janež, slatki januš, slatki kopar, slatki morač, koromač


KOMORAČ,KOPAR
Foeniculum officinale
(foeniculum vulgare)

Drugi nazivi: divlja mirođjija, janež kopar, morač, slatki janež, slatki januš, slatki kopar, slatki morač, koromač


Komorač ili kopar je dvogodišnja biljka šuplje i razgranate stabljike visine do 2 metra. Listovi su plavkasto-zeleni, višestruko perasto razdijeljeni a listići igličasti i tanki kao konac. Plodovi su duguljasti, rebrasti i rnalo spljošteni. Plod ima dvije sjemenke. Komorač ima mesnat korijen.  Cvjetovi su udruženi u guste i velike štitove na vrhu stabla i ogranaka i žute su boje.
Biljka je jakog i prijatnog mirisa . Ukusa je slatkog i vrlo aromatičnog pa ga nazivaju slatka mirođija.
Poznato je djelovanje eteričnih ulja koja sadrže veliki postotak karvana. Plod se vrlo malo koristi u kulinarstvu iako je ljekovitiji od lišća.

Za lijek se sabire korjen, cijela biljka u ljeto, a sjeme kad sazri.

Komorač se koristi u liječenju kašlja, bolova u prsima, grčeva, vjetrova, loše probave, prehlade, a osobito se preporučuje za liječenje gripe. Koristan je za liječenje bolesti bubrega, želuca,cijreva ,za lijecenje organa za varenje i disanje, za jačanje apetita.
Gotovo svi čajevi i slični lijekovi koji se upotrijebljavaju protiv nadimanja i drugih tegoba, nastalih od nagomilanih gasova u organima za varenje, sadrže kao glavni i obavezni sastojak komorač.
Isto tako, i lijekovi koji treba da olakšaju iskašljavanje, uvijek sadrže manje ili više komorača ili kopra.










Nema komentara:

Objavi komentar