Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Ginko (Ginko biloba)


GINKO
Ginko biloba

Drugi nazivi: gospina kosa .


Ginko biloba je najstarija biljka na Zemlji. Pojedini primjerci ove biljke žive i do hiljadu godina. Njeno lišće i sjeme već se vijekovima koristi u staroj kineskoj medicini, prvenstveno za liječenje astme, bolesti bronhija i pluća, kao i za poboljšanje periferne i moždane cirkulacije krvi.
Ginko ima snažno antioksidativno dejstvo, prvenstveno zbog visoke koncentracije flavonoida. Lišće ginko bilobe, izmedu ostalog, sadrži flavonoide kempferol, kvercetin, izoramnetin i druge glikozide, proantocijanidine, terpene neflavonoidnog porijekla, i to: bilobalid i ginko glide A, B i C, lignine te  eterična ulja i taninsku kiselinu..


Za lijek se koristi list.

Ginko Biloba olakšava tegobe kod astme, alergija, Alzheimerove bolesti, kao i kod kardiovaskularnih bolesti.
 U krvnim žilama djeluje antiagregacijski,odnosno spriječava trombozu.
Reguliše povišeni kao i sniženi krvni pritisak.
Preporučuje se za liječenje  problema s jetrom ili bubrezima, raznim upalama, impotencijom, zujanjem u ušima, slabijim sluhom uslijed starosti, slabljenjem vida, vrtoglavicama i hemoroidima. Pospješuje iskorištavanje glukoze, pa je koristan i za dijabetičare.
Obzirom da i uopšteno utiče na cirkulaciju, korištenje ginka smanjuje neugodnosti vezane za proces starenja, povećava radne sposobnosti, ubrzava zarastanje rana i olakšava oporavak od upale vena.
Ginko poboljšava memoriju i druge moždane aktivnosti, djeluje blago antidepresivno, anksiolitički i koristan je za osobe koje pate od migrene.
Pri prekoračenju preporučene doze ili uslijed dugotrajnog uzimanja preparata od ginka, kao sporedni učinci mogu se javiti anksioznost, nesanica, mučnina, proljev i dermatitis.
Najčešće se koristi u obliku extrakta.










Nema komentara:

Objavi komentar