Biljni recepti

subota, 13. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE :Rusomača (Capsella bursa pastoris)



RUSOMAČA
Capsella bursa pastoris


Drugi nazivi:  čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin.


Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm.
Listovi na stabljici su srcoliki,sitni i nerazvijeni i naspramno produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće.

Raste kao samonikla po livadama kao korov.

Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama .

Ljekovita je biljka koja steže krvne sudove pa se koristi za zaustavljanje raznih krvarenja kako vanjskih tako i unutrašnjih.
Koristi se kod slabijeg i jačeg krvarenja iz rana, krvarenja iz nosa,protiv krvavog mokrenja,krvarenja iz želuca,crijeva,bubrega,pluća itd.

Reguliše menstrualni ciklus, smanjuje i zaustavlja menstrualno krvarenje, jača mišiće i tkiva maternice, obnavlja ih ,vraća spuštenu i oslabljenu maternicu u prirodan položaj nakon porođaja i kod starijih žena, pomaže u liječenju mioma i tumora maternice i jajnika te ublažava tegobe klimakterija i menopauze.
Rusomača u sebi ima materiju koja djeluje na ritmičko skupljanje muskulature maternice pa se koristi i kao sredstvo za pospješenje trudova i olakšanje porođaja.

Biljka se koristi i kod nekih oboljenja probavnih organa,za pospješenje stolice isl.  te  kao izuzetno dobro sredstvo za regulisnje krvnog pritiska bez obzira radi li se o visokom ili niskom krvnom pritisku
Pomiješana s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju i raznih drugih oboljenja.










Nema komentara:

Objavi komentar