Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Kamilica (Matricaria chamomilla)


KAMILICA
Matricaria chamomilla


Kamilica voli  sunčan položaj, te rahlo, vlažno i propusno tlo. Razmnožava se sjemenom u proljeće, dijeljenjem biljke u proljeće ili jesen, te izbojcima u ljeto. Cvjeta cijelo ljeto bijelim cvijetom uzdignutog žutog središta i obješenih latica. Može se uzgajati na otvorenom prostoru.

Nosilac ljekovitosti kamilice je njeno etarsko ulje, i glavni sastojak azulen. Smole, gorke materije, tanini, gume i neka druga jedinjenja koja se nalaze u cvijetu dopunjuju djejstvo njenog etarskog ulja, zbog čega cvijet ima kompleksno djelovanje. Azulen je ugljovodonik koji ne postoji kao takav u biljci, nego se javlja i prelazi s vodenom parom prilikom destilacije. U raznim preparatima kamilice azulen se vrlo brzo gubi.



Kamilica je jedno od najboljih sredstava za liječenje upalnih procesa  na koži i sluzokoži. Kao antiflogistik, kamilica se daje za liječenje raznih opekotina, rana, čireva.
Koristi se i za klistiranje, za  ispiranje polnih organa, ojedenih mjesta, očiju, nosa, ušiju, usta, za grgljanje i uopšte za sve osjetljive organe s kojima se mora veoma oprezno i pažljivo postupati.
Pranje glave jakim čajem od kamilice pomaže oboljelom korijenu kose.
U obliku čaja daje se maloj djeci i dojenčadi protiv bolova i grčeva u stomaku i za umirenje.
Zbog toga kamilica ulazi u sastav mnogih čajeva protiv raznih tegoba nastalih od teškog varenja, nesanice i drugih smetnji. Izaziva znojenje, što je važno za liječenje nekih bolesti. Poslije uzimanja kamilice utrostručuje se broj leukocita, olakšava se varenje, odstranjuju gasovi i s tim u vezi dosadna nadimanja i smetnje u organima za varenje, smanjuje sekrecija i upale sluzokože crijeva, zbog čega se upotrebljava i protiv zatvora.









Nema komentara:

Objavi komentar