Biljni recepti

ponedjeljak, 13. svibnja 2013.

LJEKOVITO BILJE: Grah (Phaseolus vulgaris)


LJEKOVITO BILJE: Grah,Pasulj (Phaseolus vulgaris)

Grah je jednogodišnja biljka koja sazrijeva u jesen i najpoznatija je mahunarka koja se koristi u prehrani.
Pored toga što se koristi kao prehrambeni proizvod grah se koristi i kao ljekovita biljka u izradi različitih ljekovitih pripravaka.

Mahunarke sadrže dosta bjelančevina koje su fiziološki nepotpune jer im nedostaju aminokiseline metionin, triptofan i cistein ali sadrže značajne količine aminokiseline lizina.
Sa druge strane sve aminokiseline koje nedostaju mahunarkama sadržane su u velikim količinama u raznim žitaricama i obrnuto pa se kombinacijom mahunarki i žitarica postiže visokokvalitetan sastav proteina koji u ishrani može zamijeniti mliječne proizvode ili crveno meso.
Za razliku od drugih izvora bjelančevina grah ima vrlo malo masti te ne sadrži zasićene masti i holesterol.
Grah je i odličan izvor dijetalnih vlakana a sem toga sadrži i značajne količine vitamina i minerala poput folne kiseline, kalija, željeza i magnezija.

Osobe koje imaju probavne probleme trebaju izbjegavati grah u ishrani jer zbog pektina koji se nalazi u ljusci ploda grah može prouzrokovati tegobe poput nadimanja i osjećaja tegobe u trbuhu.
Ukoliko se žele izbjeći ove tegobe potrebno je prije konzumiranja skinuti ljusku sa obarenih zrna graha te jelo začiniti nekim od začina koji spriječavaju nadimanje poput timijana,mažurana ili kima.

U ljekovite svrhe koriste se svi dijelovi biljke:mahuna,plod (zrno),list i korijen.

Konzumiranjem mahunarki smanjuje se rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti jer grah smanjuje holesterol u krvi.
Povišen nivo aminokiseline homocisteina jeste rizični faktor za srčani i moždani udar te bolesti perifernih krvnih sudova a bogat sadržaj folata u grahu reducira aminokiselinu homocistein te na taj način bitno umanjuje rizik od ovih oboljenja.

Plodovi i mahune graha sadrže  materiju glukokinin,po djelovanju sličnu inzulinu, koji  smanjuje sadržaj šećera u krvi i smanjuje izlučivanje šećera putem mokraće a sam glukokinin se ne razara kuhanjem.

Čaj od mahune i cvjetova graha ili u smjesama sa drugim biljkama koristi se za liječenje dijabetesa, hroničnog reumatizma i išijasa,gihta, oboljenja bubrega i bubrežnog kamenca,upale mokraćnog mjehura i oboljenja mokraćnih kanala te spriječava stvaranje mokraćne kiseline.

Prašak (brašno) od graha upotrebljava se  za liječenje kožnih oboljenja kao što su vlažni ekcemi, svrbež,kožni osipi itd.
Oboljelo mjesto se posipa praškom ili se načini kaša s ječmenim brašnom i kamilicom te se time oblaže oboljelo mjesto.

























































Nema komentara:

Objavi komentar