Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Imela ( Viscum album)


IMELA
Viscum album

Drugi nazivi: bijela imela, biska, višć, višće

Imela je zeleni grm koji raste kao polunametnik na drveću, a naraste u promjeru oko 1 m.
Listopadno drveće meke kore najčešće je njeno stanište kao npr jabuka, kruška, lipa, breza, vrba itd.
Na  hrastu se rijeđe nalazi iako se negdje posebno cijeni hrastova imela.
Hemijski sastav imele uglavnom ovisi o vrsti drveta na kojem raste.

Pošto postoje i druge vrste imele koje ni približno ne posjeduju ljekovita svojstva kao Viscum Album bitno ih je razlikovati.
Uglavnom se razlikuju po boji bobe  pa imela Loranthus Europaeus ima žutu boju i raste većinom na hrastovom drveću.
Bijeloj imeli srodna je imela Viscum Laxum Boiss koja raste na crnogoričnom drveću.

Imela sadrži lecitin, kolin, flavonoide , histamin, lignin , biogeni amin, triterpen, sterol, fenolne kiseline,  viskotoksine A2, A3, i B koji imaju imunomodulatorno djelovanje i otporni su na probavne enzime.
Sadrži zatim lektine ( viskumin), šećere, gorke materije, treslovinu, vosak, gumu, sluz itd.

Bere se u avgustu i septembru a većinom se sabire stabljika i mladi listovi.

Imela je definitno jedna od najljekovitijih biljaka uopšte na našim područjima jer sadrži veliki broj ljekovitih materija a najvažniji je lecitin  koji potiče imunitet i pokazao je i poticajno antikancerogeno djelovanje

Ekstrakt imele povoljno djeluje na izlučivanje inzulina, te se koristi u liječenju dijabetesa potičući bolji rad gušterače ali i cijelog metabolizma.
Imela uopšte poboljšava cirkulaciju u cijelom tijelu pa je korisna kod glavobolje i migrene,potiče bolji rad srca, jača srce i oslabljeni srčani mišić, te normalizuje ubrzan i nepravilan rad srca.
Imela širi krvne žile i  spušta viskoki krvni pritisak gdje se upotrijebljava sa posebnim uspjehom ali isto tako se uspješno koristi i kod niskog krvnog pritiska jer potiče cirkulaciju.
Bijela imela zatim djeluje protuupalno pa se s uspjehom koristi i kod liječenja bolesti zglobova kao npr artritisa i artroze.
Odlično djeluje na kožne osipe, koristi kod zaustavljanja krvarenja različitog tipa prije svega kod prejakih i predugačkih menstruacija a sa uspjehom se koristi i kod klimakteričnih tegoba.
Širok je spektar oboljenja i tegoba kod kojih imela ima veliki uspjeh u liječenju pa je skoro neizbježna u sastavu raznih biljnih mješavina,čajeva itd.

Nema komentara:

Objavi komentar