Biljni recepti

petak, 12. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE :Vranilovka (Origanum vulgare)


VRANILOVKA
Origanum vulgare

Drugi nazivi: mravinac, mirišijavac, crnovrh, crnovrška, džodžan, dušica, babina dubčica, bolmet, bolja dušica, vrigan, gorka meta, gocman, dobra misel, dobra misu, dobrovoljka, zabrta, zavrta, ksaberta,   mravinjac, mravić, mravlinjak, origanj, rigan, rohogan, sovr, sovro, sušica, tosta, crljena meta, crljena metvica, crnovrh .


Vranilovka je trajna zeljasta biljka sunčanih i suhih strana. Ima uspravne čvrste drške visoke oko 50 cm, obojene crvenkasto i obrasle dosta krupnim listovima. Cvjeta od jula do oktobra. Cvjetovi su na vrhu stabljika udruženi u kompaktne okruglaste cvasti, prijatnog mirisa i izvanredno lijepog izgleda. Ukusa je oporog i gorkog.
Spada u grupu aromatičnih oporih, gorkih neotrovnih biljki koje se u nas mnogo cijene.
Hemijski sastav i farmakodinamsko djelovanje vranilovke je vrlo blisko i slično majkinoj dušici pa se na isti način može upotrijebiti. Isto tako se bere, suši, čuva i pakuje kao i majkina dušica.

Raste svuda u prirodi.

Za lijek se sakupljaju vrhovi grančica u cvatu, oko 20 cm dugački.

Omiljena je u narodu kao čaj i lijek za opšte jačanje, za liječenje bolesti organa za varenje (osobito proliva) i disajnih organa.
Spolja se upotrijebljava protiv raznih oboljenja i upala kože i sluznica Eterično ulje od vranilovke sadrži oko 50% timola zbog čega ima veoma izražena antibakterijska svojstva.









Nema komentara:

Objavi komentar