Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Brusnica (Vaccinium macrocarpa)


BRUSNICA
Vaccinium macrocarpa



Za šta se upotrijebljava brusnica?

Brusnica je prirodni antibiotik, jer spriječava prijanjanje bakterija za zidove sluznica u organizmu. Naročito je popularna za spriječavanje vraćanja infekcija u urinarnom traktu. Poznato je da antibiotici unište bakterije koje su prisutne u urinu, ali dio bakterija se “sakrije” u zidove mokraćne bešike i po prestanku uzimanja antibiotika, nastave da se šire po urinarnom traktu. Koristi se kod urinarnih infekcija, a potvrđeno je njeno djejstvo i protiv E.coli i drugih patogenih bakterija koje izazivaju infekcije u mokraćnim putevima. Zahvaljujući prisustvu bioflavonoida, sprečava i nastanak oboljenja desni, srca i krvnih sudova, ateroskleroze (suženja krvnih sudova), komplikacija dijabetesa...
Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se i kao sok za osvježenje ili za grickanje, a posebno se preporučuje osobama koje su izložene stresu ili imaju neko oboljenje srca i krvnih sudova.

Kako djeluje brusnica?

Brusnica sadrži proantocijanidine koji „opkoljavaju“ bakteriju E.coli i sprečavaju njeno nastanjivanje na zid mokraćne bešike i mokraćnih puteva. Djeluje i na druge patogene urinarnog trakta (Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis). Ispitivanja se vrše na temu koja količina antibakterijskih komponenti je potrebno da bude prisutna u urinu, da bi se ispoljilo dejstvo na bakterije.

Komponente ploda brusnice, takođe spriječavaju prijanjanje Helicobacter pylori na zid želudačne sluznice. H.pylori je izazivač čira na želucu. Brusnica sadrži i moćne antioksidanse, koji štite ćelije organizma od oštećenja. Postoje i istraživanja o efektima brusnice na sprečavanje nastanka ćelija raka i njihovog širenja po organizmu, kod raka dojke i debelog cijreva.

Efikasnost brusnice u tretmanu urinarnih infekcija je potvrđena, a dokazano je da sprečava pričvršćivanje bakterija za zidove mokraćne bešike.Brusnica pokazuje antibakterijsko dejstvo protiv E.coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, i Proteus mirabilis.


Koriste se plodovi (svježi ili osušeni), čaj, sok, sirup, koncentrat, kapsule. Zbog veće količine vitamina C brusnica ima kiselkast ukus. Tečni oblici se koriste u zavisnosti od koncentracije, od nekoliko kašika (koncentrat) do nekoliko decilitara na dan (sok). Može se koristiti i preventivno, kod osoba koje su sklone ponovljenim urinarnim infekcijama.

Nisu zabijležena neželjena dejstva niti interakcije sa lijekovima.

Nema komentara:

Objavi komentar