Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Breskva (Prunus persica)


BRESKVA
Prunus persica



Breskva je stablo sivocrvenskate kore, koje doseže visinu 5-10m.,tankih i nježnih grana, listova  kopljastih po obodu narezanih  postavljenih na kratkoj peteljci.
Cvjeta ružičastim cvjetovima ugodnog mirisa u martu i aprilu.
Plodovi su ukusno voće okruglog oblika, mesnati, sočni, žutocrvene  boje, sa vanjskom baršunastom koricom prekrivenom sitnim dlačicama.
Koštica ploda je velika,tvrda i duboko izbrazdana,čije je jezgro gorka sjemenka sličnu bademu.

U jezgru koštice ima amygdalina i fermenta emulzina, koji se nalaze u nešto manjoj količini i u lišću i kori breskve.
U plodu ima grožđanog šećera, karotena, voćnih kiselina, nešto željeza, kalija, fosfora, magnezija i kalcija te kao rijetko koje voće sadrži i nešto selena.


U ljekovite svrhe koriste se svi dijelovi biljke.
Pupoljci i cvjetovi se beru u doba cvatnje, plod kada sazri te lišće u cijelom periodu vegetacije.

Breskva čisti crijeva i povoljno utiče na probavu otklanjajući tegobe u želucu i probavnom traktu, pospješuje izlučivanje žuči, umiruje živce kod djece,liječi oboljenja jetre te dobro utiče na pluća i disajne organe a uspješno se  primjenjuje i kod  groznice i malarije.








Nema komentara:

Objavi komentar