Biljni recepti

subota, 13. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE : Medvjedje grozdje (Arctostaphylos uva ursi)


UVA  MEDVJEĐE GROŽĐE
Arctostaphylos uva ursi



Drugi nazivi: divlja maginja, gornik, medvjedovo uho, planika crvena, gornik, mlivnjak,bubina boba,mečije grožde,opernik, opirnik, oprnik, planika.


Medvjeđe grožđe,uva ili medvjetka je polegnuti grm obrastao jajastim, čvrstim i kožastim listovima dužine do 3 cm. Cvjetovi bijele ili svijetloružičaste boje obješeni su u grozdovirna, a oblik im je zvonast. Plod je okrugla boba crvene boje.

Raste po suhim, rijetkim, kamenitim borovim i drugim crnogoričnim šumama, među grmljem po sunčanim obroncima , po planinskim pašnjacima.

Za lijek se sabiru listovi od maja do jula .
List se bere u proljeće kad je biljka u cvatu. Najbolji je mlad list sa zelenih grančica. U proljeće  list je najljekovitiji jer tada ima najviše arbutozida. Listovi su neprijatnog, oporog i nagorkog ukusa i bez mirisa.

Čaj od listova uve ili medvjetke liječi povećanu prostatu, mokraćne organe, proliv i šećernu bolest.
Listovi pomiješani s drugim ljekovitim biljem služe kao dezinfekcijsko sredstvo mokraćnih kanala, naročito kod hronične upale mokraćnog mjehura .
Kod bolesti mokraćnih kanala često pomaže čaj od jednakih dijelova uve  i sitnice.
Za čaj je potrebno list zdrobiti i duže kuhati jer kožasta i čvrsta konzistencija lista otežava i onemogućava ekstrakciju arbutina i tanina.
Inače list treba čuvati cijeli, jer se tako duže i bolje održi.
Priprema se još i čaj protiv pjeska ili kamena u bubregu.










Nema komentara:

Objavi komentar