Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Lincura (Gentiana lutea)


LINCURA
Gentiana lutea


Drugi nazivi: gencijana košutnik, lecijan, licijan, ravan, ravet,srčanik.

Lincura ili srčanik trajna je biljka s korijenom koji može biti i do 50 godina starosti. Korijen je jako dugačak, debeo i razgranjen, izvana je smeđe do tamnosmeđe  a iznutra žute boje.
Stabljika je okrugla, iznutra šuplja, a u gornjem dijelu žljebasta, visine  do 120 cm.
Cvjetovi su raspoređeni u pršljenove a nalaze se u pazuhu listova na gornjem dijelu stabljike. Boja im je svijetložuta.

Lincura ili srčanik veoma često raste u velikim skupinama na vapnenačkorn zemljištu na planinama, pustim mjestima, među grmljem te na planinskim pašnjacima i livadama.

Za lijek se u jesen ili rano proljeće sabire korijen od starijih biljaka. Svježi korijen ima neugodan miris, dok je miris osušenog korijena aromatičan. Valja ga brzo osušiti  a to se postiže ako se razreže po dužini.


Podanak lincure je bogat gorkim materijama pa se koristi za liječenje bolesti probavnih organa kao što su pomanjkanje apetita, slabo varenje želuca, smanjeno izlučivanje želučanih sokova, smetnje pri pražnjenju želuca, želučani grčevi, nadimanje i grčevi u crijevima. Lincura pospješuje izlučivanje žuči, a korisna je i kod slabokrvnosti jer potiče stvaranje crvenih i bijelih krvnih stanica.
Najčešće se parče korijena lincure do 5cm stavlja u flašu rakije i to je dobar lijek za krvotok.
Lincuru ne smiju koristiti trudnice, osobe s povišenim krvnim pritiskom , osobe s povećanom sekrecijom želučane kiseline i osobe sa sklonošću krvarenjima ( nos ili unutarnji organi ). Ako se čaj popije poslije jela može otežati probavu hrane.


























































Nema komentara:

Objavi komentar