Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Glog (Crataegus oxyacantha L. Crataegus monogyna jacq.)


GLOG -
Crataegus oxyacantha L. - crveni glog
Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog



U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stabljikama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ).
U jesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći.

Svježi listovi i cvjetovi sadrže uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne materije gube s vremenom na ljekovitom učinku.
Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline.

U narodnoj medicini upotrebljava se kao sredstvo za liječenje srčanih tegoba  i potvrđeno je da je glog zaista jedna od najvrijednijih ljekovitih biljaka za srce.

Glog jača i regulira rad srca.Odličan je regulator krvnog pritiska  koji može ne samo sniziti povećani krvni pritisak nego i povisiti preniski krvni pritisak kod slabih srčanih mišića, što je slično djelovanju imele.
Glog je vrlo dobar u liječenju oštećenja i upale srčanog mišića u starosti, kod arterioskleroze te kod neuroznih srčanih smetnji. Ako se pravovremeno primijeni liječenje i promijeni način života (nebiološka ishrana, preopterećenost radom, velika žurba, strahovanja, alkohol i pušenje) glog može liječiti tako mnogo spominjanu menadžersku bolest sa svim njezinim smetnjama funkcije srca.
Osim toga, kod liječenja glogom dolazi do općenitog umirenja živčanog sustava,smanjenja stresa i boljeg spavanja.
Iz cvjetova i plodova izrađena tinktura posebno je korisna.






















































Nema komentara:

Objavi komentar