Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Hrast (quercus)


Hrast
quercus


Drugi nazivi: dub, dubovina.




U narodnoj medicini dvije podvrste hrasta koriste se u terapijama raznih bolesti , hrast lužnjak i hrast kitnjak.
 Razvija se u moćno i veliko drvo, a može dosegnuti visinu višu od 40 metara, debljinu 2 do 2,5 m i starost više od 1000 godina.
Ljekovitim materijama najbogatija je hrastova kora, ali u narodnoj medicini koriste se i hrastovo lišće i žirovi. Hrast se ubraja u najpoznatije drveće naših krajeva.

Za lijek upotrebljava se mlado lišće i mlada kora koja se prikuplja u proljeće, a plod u jesen.

Kora je bogata taninom i hrasttaninskom kiselinom, a sadrži između ostalog šećer, pektinske tvari i skrob. Tanin i kiseline koje sadrži čine hrast ljekovitom biljkom.

Čaj od hrastove kore preporučuje se kod akutnih upala želuca i crijeva, hroničnih upala bubrega, kod žutice i oštećene jetre, kod šećerne bolesti, krvavog povraćanja i inače kod unutrašnjih krvarenja,kod hemoroida te kod ljuskavih osipa na koži.
Čajni  oparak od hrastove kore pomaže kod  trovanja drugim biljem ,npr.:mrazovcem, paskavicom, otrovnim gljivama, te kod trovanja nikotinom.
Kupke ili obloge koriste se kod rana, gnojenja i čireva, kod ozeblina i kod raznih drugih bolova . Za liječenje ekcema i ostalih kožnih nečistoća preporučuju se taninske hrastove kupke, za liječenje gušavosti te kod ljuskavih kožnih osipa.
"Kafa" od žira  se preporučuje naročito kod rahitisa, skrofuloze, griže i bolesti mokraćnog mjehura. Sve osobe koje naginju prekomjernoj mršavosti, oticanju žlijezda, ekcemima i očnom kataru, trebale bi najmanje jednom do dva puta sedmično redovno piti kafu od žira, pa će brzo doći do poboljšanja.






Nema komentara:

Objavi komentar