Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Kantarion,Gospina trava (Hypericum perforatum L.)


GOSPINA TRAVA ,KANTARION
hypericum perforatum


Drugi nazivi: bogorodičina trava, gospin cvijet, gorac, strašno zelje,kantarija ženska,gospina trava



Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo čvrstu, razgranatu stabljiku, uspravnu, sa naspramnim granama. Listovi su jajoliki,nasuprotni, protkani rnnoštvorn providnih tačkica. To su žlijezde napunjene eteričnim uljem tako da list izgleda izbušen. Cvjetovi su smješteni na vrhu stabljike, a žute su boje. Žuti cvjetovi  s donje strane imaju crne tačke. Imaju rnnogo prašnika i jednu plodnicu.

Kantarion raste po suhim brežuljcima, na sunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, krčevinama i rubovima šuma.

Za lijek se, u vrijeme cvjetanja, sakupljaju samo cvjetovi i listovi,obično u maju i junu.

Kantarion ili gospina trava koristi se za liječenje  pluća, grčeva u trbuhu i želucu, grušanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezene i rnokraćnog mjehura. Naročito se preporučuje kod nekontrolisanog mokrenja. Pomješana s drugim ljekovitim biljkama odlično je sredstvo za liječenje zastarjelog kašlja i astme .
Ljekovito djelovanje  je mnogostruko zbog složenog hemijskog sastava.
Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moć.
Etarsko ulje od kantariona deluje protiv crijevnih parazita.
Ulje se koristi i spolja kod liječenja rana, posjekotina, opekotina i raznih drugih ozljeda,hematoma,oteklina,uganuća ili iščašenja te kod hemoroida i kod ispucale i suhe kože.
Također spoljašnja upotreba ima uspjeha kod liječenja  mnogobrojnih reumatskih oboljenja,upalnog i degenerativnog reumatizma,gihta i lumbaga.


Gospina trava ili kantarion najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije.
Njeni antidepresivni učinci visoko su cijenjeni i u konvencionalnoj medicini.
Gospina trava se već stotinama godina koristi oralno za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti, anksioznosti, kao i kod bolova živaca.
Oblozi od gospine trave ili ulje gospine trave izvana se koristi kod rana, opekotina, sunčanih opekotina, kod ujeda insekata i sl.
Travari i neki liječnici je preporučuju kod rana koje teže zacjeljuju jer ubrzava obnovu kože.
Kada se koristi u svrhu liječenja depresije gospina trava nije „brz“ lijek. S njom nećete postići trenutni oporavak, ali pokazuje odlične dugoročne rezultate. Biljka pomaže tijelu i duši da se oporavi, te se izgradi čvrst temelj za kompletno izlječenje.
U pravilu se čaj pije tri puta dnevno, osim ako nije drugačije naznačeno u uputstvima, a prije nego što primijetite prva poboljšanja morat ćete pričekati najmanje sedmicu-dvije. Obično jedan tretman traje tri do šest mjeseci. Iako osobe primijete značajno poboljšanje već nakon mjesec do dva korištenja, tretman nije preporučljivo prekidati radi potpunog izlječenja.
Pri normalnoj upotrebi nisu primijećeni neki negativni efekti, iako gospina trava jako utiče na druge lijekove i njihovu djelotvornost, posebno kontracepcijskih pilula, lijekova za tretiranje tumora ili onih za liječenje HIV-a.

Također, poznato je kako gospina trava čini kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost, zbog toga je vrlo važno izbjegavati sunce za vrijeme korištenja biljke.








Nema komentara:

Objavi komentar