Biljni recepti

nedjelja, 14. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE : Mišjakinja (Stellaria media)


MIŠJAKINJA
Stellaria media

Drugi nazivi: crijevac , ptičja trava

Mišjakinja je česta korovska biljka rasprostranjena po vrtovima, vinogradima, oranicama, starim zidinama, uz puteve i ograde.
Čitava biljka a posebno sjemenke omiljena su ptičja hrana na što upućuju narodna imena biljke .  Mišjakinja je jednogodišnja biljka s puzećom ili poluuzdignutom razgranatom stabljikom dužine do 40 cm. Često prekriva veće površine čineći prave tepihe.
Listovi su jajoliki ili srcoliki, cjelovitog ruba, pri dnu stabljike manji  a u gornjem dijelu nešto veći. Bijeli, zvjezdoliki cvjetovi  razvijaju se na dugačkim i tankim peteljkama već od marta.
Kako je biljka otporna na hladnoću, često cvjeta i donosi plodove i tokom zime.
Kao povrće koriste se mladi nadzemni dijelovi biljke u obliku dodatka salatama ili  kao zamjena za špinat. Ukus sirove biljke podsjeća na ukus svježih klipova kukuruza.

Mišjakinja sadrži brojne mineralne materije (kalij, kalcij, bakar), vitamin C, rutin i saponine.

Koristi se kao narodni lijek kod tuberkuloze, krvavog kašlja, hemoroida, tegoba s bubrezima i mjehurom. Izvana se koristi kod rana, osipa, psorijaze i gnojnih čireva te za ispiranje očiju kod upale i lošeg vida. Mišjakinja se za čaj može koristiti u svježem stanju ili osušena.

Nema komentara:

Objavi komentar