Biljni recepti

četvrtak, 11. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE : Zlatnica ,Celebi grana (Solidago virgaurea)


ZLATNICA
Solidago virgaurea
 
Drugi nazivi:čelebi grana, zlatna šiba,štapika


Višegodišnja zeljasta biljka visoka do100 cm, uspravne, najčešće nerazgranate stabljike koja je okrugla i blago uzduž izbrazdana. Donji dio stabljike je go, dok je gornji obrastao prorijeđenim, kratkim dlakama. Listovi imaju naizmjeničan raspored, donji su na kratkoj dršci i nazubljeni a gornji su bez drške i imaju cjelovit obod. Jezičasti i cjevasti cvjetovi sakupljeni su u žute, mirisne glavice, a one su grupisane u guste,  grozdaste ili metličaste cvasti.U narodnoj medicini je poznata kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Smiruje kašalj, olakšava iskašljavanje sekreta i pomaže kod upale krajnika, grla i bolesti pluća kao i kod bronhitisa i astme.
Smanjuje bolove kod reume, gihta i artritisa kao i nekih hroničnih kožnih bolesti.
Zbog sadržaja tanina koristi se kod upala za ispiranje usta i ždrijela i kod proliva izazvanih nicanjem zuba kod djece a pospješuje zarastanje rane poslije vađenja zuba.
Koristi se za spravljenje različitih ljekovitih čajeva, praškova, masti i krema.
Upotreba čelebi grane je, zbog prisustva saponina, ograničena na 4-6 sedmice u propisanim dozama,pa se uslijed toga savjetuje opreznost pri upotrebi.Nema komentara:

Objavi komentar