Biljni recepti

subota, 13. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE :Ranilist ,Čestoslavica (Veronica officinalis)


RANILIST
Veronica officinalis
 

Drugi nazivi: šumska maljava verenica, verunika, dupčac, evropski čaj, ljudska vernost, propinjača, stravna trava, trava od ušljame,Čestoslavica.


Ranilist je trajna zeljasta dlakava biljka, visoka tridesetak cm. Listovi su  jajasti, naspramni, sjedeći,dlakavi, pepeljastozeleni i po obodu nazubljeni. Cvjetovi su plavi, rijetko bijeli sa ružičastim žilicama i udruženi u grozdaste cvati. Cvjeta od maja do jula. Rizom puzi  i iz njega koso i djelimično poleglo izbija stablo.
Cvijet koji se koristi kao lijek ima latice koje opadaju i na najmanji dodir.

Ranilist sadrži tanina, nekoliko heterozida , saponozid, gorke materije, manitol, vosak, organske kiseline, eterično ulje i šećer.

Raste po vlažnim mjestima i šumama do 1.000 m nadmorske visine. Ukusa je gorkog i pomalo oporog.

Za lijek se upotrebljava  biljka u cvatu.

Ranilist ili čestoslavica potpomaže i olakšava varenje i rad crijeva, a spriječava  proliv.
Čaj od cvijeta jača memoriju i pomaže protiv vrtoglavice i djeluje umirujuće.
Ljekovito djelovanja se prostire i na reumatske bolesti a  vrlo efikasno liječi i pijesak u bešici, kao i žuticu. Svjež sok liječi ekcem, a tinktura djeluje protiv kostobolje. Djeluje kao preventiva protiv zakrečenja krvnih sudova i daje tijelu elastičnost
Ranilist ili čestoslavica je izvanredno sredstvo za čišćenje krvi te liječi kožne bolesti. Pomiješana sa svježim koprivinim vršcima u stanju je da izliječi čak i hronični ekcem. Djelotvorna je kod staračkog svraba i tu joj skoro nema premca.
Kad se pomiješa sa celerovim korijenom djeluje protiv nervnih slabosti i odlično je sredstvo protiv depresije.

Nema komentara:

Objavi komentar