
bela kopriva, medić, mrtva kopriva, pivka, žibrat,žibret
Bijela mrtva kopriva trajna je biljka sa slabo razgranatom do 30 cm visokom stabljikom obraslom dlačicama.
Vršni su joj listovi s kratkomm peteljkom i šiljastiji su. Cvjetna čaška je zvonolikog oblika,dlakava,zelena,na dnu ljubičaste boje. Cvijetni vjenčić bijele je do prljavo bijele boje.
Posjećuju ga samo bumbari koji su jedini sa svojini dugim rilom u stanju dosegnuti nektar.
Biljka je u početku bez mirisa,kasnije ima nešto neugodan miris a ukusa je oštrog i sluzavog.
Bijela mrtva kopriva cvjeta od maja do avgusta a nekad i do u jesen.
Osim tanina,eteričnog ulja,biljne sluzi,šećera i jednog glikozida još nepoznatog sastava, biljka sadrži i saponin.
Bijela mrtva kopriva ubraja se u saponinske droge gdje saponina ima najvise u korijenu i donjem dijelu biljke a sadržaj se smanjuje prema vrhu i cvjetovima te je zbog toga u ljekovite svrhe najbolje koristiti cijelu biljku skupa sa korjenom.
Često se nalazi duž poljskih puteva,ograda,živica,željezničkih nasipa i na zapuštenim mjestima.
Bijela mrtva kopriva koristi se kod bijelog cvijeta, neredovite menstruacije, a naročito kod preslabih menstrualnih krvarenja.
U te svrhe pije se čaj od cvjetova ili cijele biljke u cvatu a jos bolji učinak ima kad se pomijesa sa vrkutom i kunicom.
Pored toga biljka se koristi u različitim smjesama kao sredstvo za čišćenje krvi,izlučivanje sluzi,smirenje grčeva,protiv upala, kod ekcema,škrofula,malokrvnosti,otečene slezene,podrigivanja,neuredne probave i pritiska u želucu te kod bolesti disajnih puteva i još nekih oboljenja.
Nema komentara:
Objavi komentar