Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Konjogriz ,Cikorija (Cichorium intybus)


KONJOGRIZ ,CIKORIJA
Cichorium intybus
 

Drugi nazivi: vodopija, višnjev regrad, vodoplav, golica, gologuza, želtenica, žučanica, jandrešica, kažiput, konjska trava, modrica,  plavulja, podrožnik,  sunčevo cvijeće, cigura, cilkorija, cikora, šurlin.


Vodopija, konjogriz ili cikorija je višegodišnja zeljasta biljka, visoka 1,5 m. Ima trajni, valjkasti i vretenasti korijen izvana žučkasto-bijele boje, a iznutra bijele boje. Stabljika je uspravna, kruta, uglasta, u gornjem dijelu razgranata. Stabljika i listovi su pokriveni kratkim dlakama. Listovi su duguljasti  lancetasti, suženi u dršku, duboko režnjevito testerasto usječeni. Cijela biljka, pogotovo mlada ima mliječnog soka.Listovi  grubo nazubljeni i podsjecaju na maslačak. U pazuhu listova ili na vrhu grana razvijaju se pojedinačno po cijeloj biljci cvijetne glavice svijetloplave boje.  Cvjeta obilno tokom cijelog ljeta. Raste svuda kao korov, najviše pored staza i puteva, po pašnjacima i livadama, po obodima šuma i drugdje a posebno na sušnim mjestima.

Za lijek se koristi korijen i rjeđe nadzemni dio biljke u cvatu.
Korijen se kopa u jesen kad je najdeblji i ima najviše ljekovitih sastojaka i inulina.


Koristi se za liječenje organa za varenje, prije svega za pojačavanje apetita, za jačanje želuca, bolje varenje hrane, za obilnije lučenje mokraće i žuči itd.
Upotrijebljava se  za liječenje žutice i anemije i pomaže u oboljenjima bubrega i slezene.
Osobe oboljele od šećerne bolesti mogu koristiti ovu biljku  kao dijetalnu hranu.















































Nema komentara:

Objavi komentar