Biljni recepti

nedjelja, 14. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE :Malina (Rubus idaeus)


MALINA
Rubus idaeus


Drugi nazivi: himer, nimper, crvena jagoda, jagodnjak, črlena kupina.

Malina raste u obliku grma. Plod maline sastoji se od mnogo malih, zajedno sraslih koštunica koje čine jagodast plod i koji je sočan i vrlo ukusan.

 Svježe maline zdrave su i vrlo hranjive kao i sušene.

Raste samoniklo po šumama i uzgaja u predjelima umjerene klime.

Od malina se prave sokovi, sirupi, džemovi, kompot, vino. Sok maline - malinovac sadrži voćne kiseline, vitamine, minerale, pektin. U vrijeme sezone malina najbolje je piti svjež, neukuhan sok  a zimi kuhan.

U narodnoj medicini, pored sokova i sirupa koji se prave u ljekovite svrhe širokog spektra, ljekoviti su i čajevi od malinovog lišća, kao i suhih malina od kojih se prave ukusni i zdravi voćni čajevi.

Čajevi se koriste kod upale grla, prehlada, snižavanja temperature, za jačanje srca, kod hemoroida, lišajeva, osipa, kao oblozi kod upale očiju, za jačanje organizma itd.

Nema komentara:

Objavi komentar