Biljni recepti

nedjelja, 14. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE : Preslica (Equisetum arvense)


PRESLICA
Equisetum arvense
 

Drugi nazivi: konjski rep, kositerka, njivska preslica, poljska preslica, rastavić, šutkavac, vošće.


Preslica je jako rasprostranjen korov koji se teško iskorjenjuje. Ubraja se u red papratnjača. Trajna podzemna stabIjika crne je boje i poput niti rasprostranjuje se u dubinu i širinu i jako je otporna. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu te je zbog toga zovu konjskim repom.

Raste na močvarnom tlu , na pjeskovitim livadama i poljima te duž željezničkih nasipa.

Za lijek se sakuplja cijela biljka.

Višestruka ljekovitost preslice  poznata je od davnina.
Jedno je od najboljih sredstava za liječenje bolesti pluća, posebno kod plućnih krvarenja i tuberkuloze. Preslica je veoma dobra i u liječenju svih oblika malokrvnosti jer pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Nenadoknadivo je sredstvo u liječenju čira na želucu, hemoroida i raznih oblika čireva te u liječenju bolesti mokraćnih puteva.
Dobri rezultati se postižu kod liječenja grčeva u mjehuru, bolnog mokrenja, zadržavanja mokraće, upale bubrega s pojavom bjelančevina u mokraći, upale bubrežne nakapnice, krvarenja bubrega, kod hroničnog nadražaja mejhura s pritiskom na mokrenje (kod žena) te kod početne tuberkuloze bubrega i mjehura. Pomiješana s drugim biljkama koristi se i u liječenju raznih drugih bolesti.









Nema komentara:

Objavi komentar