Biljni recepti

nedjelja, 14. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE : Maslačak (Taraxacum officinale)


MASLAČAK
Taraxacum officinale


Maslačak je trajna zeljasta biljka koja raste kao korov svuda, a najviše po vlažnim livadama. Vlažna mjesta se ponekad žute od iscvjetalog maslačka.
Iz vertikalnog,  vrlo razvijenog, malo razgranatog korjena izbija rozeta od lišća polegla po zemlji.
Cvijetna drška je gola, šuplja, nerazgranata, valjkasta, visoka do 30 cm a na vrhu nosi zlatnožuti glavičasti cvijet složen od mnogobrojnih sitnih latica. Maslačak se razmnožava sjemenom koje vjetar nosi kao padobrane jer su sjemenke vrlo lake i imaju perjanicu. Svi dijelovi biljke su gorkog ukusa i imaju mnogo bijelog mliječnog soka koji obilato curi kad se biljka ozlijedi. Mliječni sok je najgorči, a u njemu ima najviše ljekovitih sastojaka.Maslačak nije otrovan.

Iako su svi dijelovi biljke ljekoviti upotrijebljavamo ih na različit način i u različite svrhe. Cijela biljka je bogata vitaminom C i mineralima a sadrži i taraksacin i taraksacerin a to su dvije gorke u vodi rastvorljive heterozidne supstance koje se nalaze najviše u mliječnom soku.
U korijenu ima još i enzima, holima, etaričnog ulja, smole, masnih kiselina, mnogo inulina i šećera. Biljka ima i fitosterola,  taraksasterol i beta-amirin.
U listu ima inozita, sluzi, šećera, smole taraksacina.

Cvjetove beremo u razdoblju cvjetanja od marta  do maja zavisno od područja.
Listove beremo prije nego maslačak pođe cvjetati a korijenje se vadi u rano proljeće ili kasno ljeto (ranu jesen).

Za lijek se upotrijebljavaju svi dijelovi, cvjetovi, listovi i korijen.

Korijen maslačka kao i sve druge gorke biljke povećava apetit i dobro djeluje na varenje i probavu,pročišćava krv i jača tijelo,čisti sluznicu disajnih puteva,vraća snagu kod iznemoglih osoba.
Osim toga koristan je kod kožnih bolesti, alergija, čireva, debljine, povišenog holesterola, slabokrvnosti i neredovitih menstruacija.
Maslačak je vrlo omiljen blag laksans  i diuretik.
Daje se u obliku čaja ili ekstrakta.

Nema komentara:

Objavi komentar