Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Bokvica muška,Bokvica uskolisna(Plantago lanceolata)

(konjska rebra, mala bokvica, koncula, žilovlak)


BOKVICA MUŠKA ,BOKVICA USKOLISNA
Plantago lanceolata


Drugi nazivi: konjska rebra, mala bokvica, koncula, žilovlak.



Plantago lanceolata nazivaju muškom ili uskolisnom bokvicom , odnosno trpucem muškim.
U medicini se više cijeni muška bokvica (Herba Plantaginis lanceolatae )od bokvice ženske ili širokolisne.

Bokvica muška  trajna je biljka s prizemnim, uskim, sulicastim, golim i žilavim listovima. Na listovima je naglašeno 3 do 5 provodnih žila. Cvijetna stabljika je bez listova, uglasta i uspravna, a završava zeleno-smeđim cvijetnim klasom. Plod je dvosjemeni tobolac.

Raširena je po cijeloj Evropi, a nalazi se na livadama ali i svijetlim prozračnim šumama.

Za lijek se sakupljaju korijen, listovi prije cvjetanja i sjeme nakon što sazrije.

Bokvica muška ili trputac muški sadrži mnoge ljekovite materije koje joj daju sposobnost u lijecenju svih oboljenja organa za disanje, kod veće ili manje sluzne izlučevine. Izvrstan je prirodni lijek kod plućne astme, upale plućnih vrhova, kašlja, hripavca pa čak i tuberkuloze pluća..
Za lijek se najviše koristi list; od širokolisnih vrsta za rane i obloge, a od uskolisnih vrsta protiv plućnih unutarnjih bolesti te ženskih bolesti.
Bokvica je posebno pogodna za djecu jer joj je sok ukusan, naročito kada se zasladi šećerom ili medom pa se na taj način može i preventivno djelovati.
Čaj od listova bokvice treba piti što je moguće topliji.
Najbolje je jedna šoljica čaja odmah ujutro – natašte, a zatim 1- 2 šoljice preko dana i još jedna uveče prije spavanja. Tako se postiže mirna noć kod navedenih obolenja,kašlja itd.
Svježe zgnječeno lišće služi kao oblog koji se stavlja na mjesto uboda insekta pa i  ujeda zmije. Takođe se stavljaju oblozi kod vrućih oteklina i rana koje teško zarastaju.

Sok od svjezeg lišća koje dobro izgnječimo nakapa se na ranu te se tako zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje posjekotina i drugih rana ali i takođe spriječava upalu i ublažava bol kod istih.
Oblog od lišća uspješno i hladi,npr,noge nakon dugog i napornog hodanja.









Nema komentara:

Objavi komentar