Biljni recepti

subota, 13. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE :Smreka ,kleka (Juniperus communis)


SMREKA
Juniperus communis
 

Drugi nazivi: barovica, borovac, brika, brinje, klekovina, obična borovica, smrek, kleka, smrekovina, smreč, smrika, smrica, smrkva, šmrca, fenja, crna smrekinja, crna smrekva.


Smreka je zimzelen   visine  do 7 m, s vrlo uskim, zašiljenim, bodljikavim listićima ili iglicama, vrlo otporan, gusto i nepravilno razgranat dvodoman grm. Zreli plodovi su okrugli i crno-ljubičasti, imaju smolast i aromatičan miris i gorkosladak ukus.


Smreka ili kleka uspijeva na kamenitim i kraškim terenima od primorskih do planinskih i brdskih područja. Kod nas se najviše nalazi po brdskim i planinskim suhim krčevinama, pašnjacima, zapuštenim i neobradenim zemljištima .

Čitava biljka je ljekovita, ali se najčesće koriste plodovi.
Ljekoviti su samo potpuno zreli plodovi, dvogodišnji, dok jednogodišnji, zeleni, nisu ljekoviti, te ih ne treba koristiti.
Beru se od kraja ljeta do početka zime, a suše na prozračnom mjestu.
Iglice i mlade grane beru se od aprila do kraja juna, usitne i suše na isti način kao i plodovi .

Koristi se protiv zastoja mokraće, za denzifekciju mokraćnih puteva, poboljšanje varenja, iskašljavanje, protiv bolesti želuca i bubrega ali i za liječenje mnogih drugih bolesti,za spoljnu i unutrašnju upotrebu...
Kao diuretik, protiv nazeba, kašlja, vodene bolesti, gonoreje, astme, za stomak, znojenje i sl., a spolja u obliku špiritusa  ili u jakoj rakiji za obloge i trljanje protiv nazeba, reumatizma i sličnih bolesti. Aromatična rakija klekovača je nadaleko poznata. Upotrebljavaju je  i kao dezinfekciono sredstvo.
U malim dozama etarsko ulje smreke, pored ostalog olakšava iskašljavanje, služi za kađenje, inhalaciju prilikom oboljenja organa za disanje.
Smreka ima baktericidno dejstvo, te se koristi u liječenju infektivnih bolesti pluća. Reguliše rad bubrega i pospješuje izmokravanje. Etersko ulje prodire duboko u kožu pa se koristi u liječenju reumatskih oboljenja, naročito na zglobovima.
Reguliše rad organa za varenje, koristi se u liječenju upalnih procesa želuca i cijreva.
Uvarak od iglica i mladih grana otklanja otok nogu i poboljšava cirkulaciju.
Kleku ipak treba koristiti obazrivo i voditi računa o doziranju jer pretjerana upotreba može dovesti do oštećenja bubrega.

















































Dodaj naslov

Nema komentara:

Objavi komentar