Biljni recepti

nedjelja, 14. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE :Mrkva ( Daucus carota ssp. sativus)


MRKVA,SARGAREPA          
Daucus carota ssp. sativus


       
Mrkva je  korjenasto povrće koje se jako dobro uzgaja u našoj zemlji.

Bogata je mnogim hranjivim materijama a najviše vitaminima i mineralima.
Najviše sadrži vitamine B1, B2, C, D, E, H, te provitamin A.
Od mineralnih materija u mrkvi je sadržan jod, kalij, kalcij, željezo, bakar te selen koji je i najvažniji njen sastojak jer daje imunitet ljudskom organizmu.
Karoten kojim je mrkva izuzetno bogata otklanja nedostatak selena.

Mrkva  preventivno djeluje i koristi u liječenju  mnogih bolesti i tegoba.
Prije svega njeni sastojci imaju odličan učinak kod problema sa vidom pa se samim konzumiranjem svježe mrkve vid izuzetno poboljšava.
Ljekovito djeluje i kod probavnih problema, sprječava i otklanja truljenje u crijevima i normalizuje njihovo funkcionisanje, neutrališe prekomjerno lučenje želučane kiseline, uklanja žgaravicu, crijevne gliste,te pomaže kod viška kilograma.
U nekim recepturama koristi se i kod šećerne bolesti, uroloških tegoba, gihta i reume. Sok od mrkve pomaže kod oboljenja disajnih puteva, bronhitisa, gripe, upale pluća, grla i krajnika.

Mrkva je vrlo korisna i u vanjskoj upotrebi.
Pomože kod akni, psorijaze i osjetljive kože.
Naribana je pravi melem za rane, opekotine, čireve, ekceme,gnojne rane itd.
Ulazi u sastav krema za lice kao neizbježan sastojak gdje naročito dobro djeluje kod osoba sa suhom i osjetljivom kožom.
Kreme zatim pomažu koži kod upala, crvenila, osipa, izlaganja sunčevim zrakama isl.











































Nema komentara:

Objavi komentar